Türkiye'nin F-35 programından ihracına Bayraktar'dan heyecanlandıran yorum...

Pentagon, son bildiriminde, Türkiye’nin “F35 programından” çıkarıldığını açıkladı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Selçuk Bayraktar ise “F35’imiz ve Milli İnsansız Savaş Uçağımız 2023’te hazır” ifadesini kullandı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.04.2021, 11:44 23.04.2021, 10:52
Türkiye'nin F-35 programından ihracına Bayraktar'dan heyecanlandıran yorum...

Türkiye, bir süre önce Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almıştı. Bu alışverişin duyulması üzerine Amerika, Türkiye’yi, F35 programından çıkarmıştı. 

Bu durum hakkında en çarpıcı yorum ise Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’dan geldi. Bayraktar, sosyal medya uygulaması üzerinden “F-35’ler ve Milli İnsansız Savaş Uçağımız” başlığını attığı bir yazı paylaştı.



“Bu durum dezavantaj olabilir ama hayırlıdır”

Selçuk Bayraktar, sözlerine şu şekilde başladı: “F-35’ler, ülkemize verilmiyor olabilir ve bu şu anda dezavantajlı gözüküyor olabilir. Fakat bu durum, savunma sanayimiz açısından en hayırlı işlerden olabilir. Çünkü yurt dışından gelen bu araçların yazılımına tam olarak hakim değiliz. O yazılımları biz yönetmiyoruz. Pilot tetiğe bastığında yabancı yetkililerin ne yapacağını bilmiyoruz. Bu, ciddi bir kısıtlamadır.”

Uzun fakat daha az maliyetli bir süreç bizi bekliyor



Amerikan tarzı F-35'lerin yapımının belki 15 belki 20 sene sürebileceğini fakat her halükarda Amerika’dan alınan araçlardan daha ucuza mal edileceğini belirten Bayraktar, “Maliyetli ve Amerikan komutasındaki aracı almak yerine ‘geleceğin oyun değiştirici gücü olarak’ daha kaliteli, yeni yapay zeka ile donatılmış, daha düşük maliyetli araçlarımızda, SİHA ve İHA alanında olduğu gibi bu alanda da dünya lideri olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Çalışmalarımız hızlandı”

Selçuk Bayraktar, “AKINCI isimli aracımızı daha da geliştirdik ve şu anda da Milli İnsansız Savaş Uçağımızın yapımına hız verdik. Amacımız, insansız uçağımızın prototipini 2023 senesinde havalandırmak. Geleceğin yarışlarına bugünden hazırlanmalıyız. Semalarımızda hür ve özgür olarak, dünyanın yol aldığı yerde lider olmalıyız.” şeklinde sözlerini noktaladı. 

Yorumlar (0)