Türkiye'nin beka projesi, Ankara'da şahlanıyor

Türkiye havacılık sanayiinde devrim yaratacak olan Milli Muharip Uçak (MMU) Mühendislik Merkezi ile Kompozit Üretim Binası dahil pek çok savunma sanayii tesisi bugün TUSAŞ’ta yapılacak törenle açılacak.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2022, 10:15 06.01.2022, 20:27
Türkiye'nin beka projesi, Ankara'da şahlanıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde yürütülen Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nin merkez üssü bugün açılıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) kampüsünde yapımı tamamlanan MMU Mühendislik Merkezi ile Kompozit Üretim Binası ve savunma sanayii için önemli olan daha pek çok tesis, bugün TUSAŞ’ta düzenlenecek törenle açılacak.  

Türkiye’nin beka projesi bugün başlatılıyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılması beklenen törende 220 milyon TL yatırım ile oluşturulan ve “Türkiye’nin beka projesi” olarak görülen, 2 bin 300 kişinin çalışacağını merkez üssü büyük önem taşıyor. Yüksek güvenlik ve ileri teknolojilerle donatılmış olan merkezde Türk mühendisler, yurt dışına bağımlılığı azaltmak için çalışacak ve tüm aktiviteler bu merkez üssünde gerçekleştirilecek. 65 bin metrekarelik MMU binası içerisinde otonom kütüphane, spor merkezi, yemekhane, dinlenme salonları gibi çalışanların sosyal faaliyetler gerçekleştirebileceği alanlar da bulunuyor.  



Türkiye’nin en büyük kompozit binası 

Kompozit Üretim Binası ve beraberindeki yardımcı tesislerin açılışı da bugün yapılacak. 412 milyon lira tutan bu bina ve tesisleri, Türkiye’nin en büyük kompozit üretim tesisi olacak. Tesis, dünyanın tek çatı altındaki en büyük 4’üncü kompozit binası olarak ön plana çıkıyor. 19 bloktan oluşacak bu tesis ile dünyadaki kompozit pazarında kullanılan ürünlerin yüzde 2’sini karşılayacak kadar üretim yapılabilecek. Tesiste 850 teknisyen ve 150 mühendis görev alacak. 



Uzay hedefleri için tasarım ve üretim ön planda 

USM (Uzay Sistemleri Mühendislik) Merkezi, 390 günlük kısa bir sürede, 31 milyon liralık yatırımla tamamlandı. Uzay alanında donanım, üretim ve tasarım faaliyetleri gerçekleştirilecek olan açık ofisler, yemekhane, toplantı odaları, yazılım laboratuvarları, donanım laboratuvarları, konferans salonu, “class 10 bin” ve “class 100 bin” odaları, test laboratuvarları ve entegrasyon alanları bu merkez içerisinde yer alacak. USM Merkezi’nde toplam 718 kişi istihdam edilecek. 



Hava araçları için milli çözümler geliştiriliyor 

Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi, hava araçlarının işletiminde kullanılacak donanım, yazılım ve her türlü aracın “yüzde 100 milli” olarak tasarlanması ve üretilmesi hedefiyle açılıyor. Yurt dışına bağımlılığı sonlandırmayı amaçlayan milli hedefler için mühendislik çalışmalarının yürütüleceği bu merkezde yüzde 100 yerli kabiliyetler oluşturulacak. 53 milyon liralık yatırımla inşa edilen merkez, 510 kişiye istihdam sağlayacak.  



Uzay ve havacılık alanında 16 fabrika açılıyor 

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB OSB), TUSAŞ’ın kampüsündeki 730 hektar alanda “ilk ihtisas organize sanayi bölgesi” olarak faaliyetlerini devam ettiriyor. HAB OSB ile havacılık ve uzay alanlarında yerliliğin ve milliğin desteklenmesi, yabancı ve yerli firmaların bütünleştirilerek sinerji sağlanması, ihracatın artırılması ve katma değerli ürünler üretilmesi amaçlanıyor. Bölgede 2 adımda tamamlanması beklenen çalışmaların ilk kısmı tamamlandı. İkinci kısmın tamamlanma sürecinde ise yüzde 90’lık çalışma seviyesi geride bırakıldı. 2022’nin ilk yarısında kalan kısmın da tamamlanması bekleniyor. 



Yatırımı devam eden 57 tesis bulunuyor 

HAB OSB’de yatırımı sanayiciler tarafından yapılmış ve tamamlanmış olan 18 tesis bulunurken yatırımı devam eden 57 tesis bulunuyor. Bugün gerçekleştirilecek törende ise HAB OSB’de 16 fabrika ve yönetim binası açılışı yapılacak. Tüm tesislerin kuruluşu tamamlandığında toplam 300 işletmeye ev sahipliği yapacak olan HAB OSB’de tesislerin yarısı sanayi kuruluşu olacak. 300 işletmede toplam 15 bin kişiye istihdam sağlanacak. 

HAB OSB’de firmaların Ar-Ge çalışmalarını yürüteceği TEKNOHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi, özel bir alanda oluşturuluyor. Pek çok ulusal ve uluslararası şirketin önemli araştırma ve geliştirmelerini burada yapmasına olanak sağlayacak bölge, teknoloji devlerini buraya çekmek hedefiyle oluşturuluyor. Şirketlerin yanı sıra bölgede, üniversitelerin ve kurumların da ileri projelerde bulunması sağlanacak.  

Yorumlar (0)