Türkiye, İHA'larla taşımacılık için çalışmalara başladı

Dünya çapında İHA’larla taşımacılıkla teslimata ilişkin testler devam ederken, İstanbul’da İHA ile taşımacılık modeli, 2 hastane arasında taşınacak ilaçlarla test edilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.05.2021, 13:12 30.05.2021, 13:45
Türkiye, İHA'larla taşımacılık için çalışmalara başladı

İHA’larla teslimata ilişkin testler devam ederken Türkiye, İHA’larla yük taşıma için altyapı oluşturmaya başladı.

İHA’larla teslimat dönemi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bütün dünyada hızlı bir şekilde gelişen İHA'ların sivil amaçlı düzenleme ve operasyonları için güncel teknolojilerinin etkili bir şekilde kullanılacağı bir yönetim modeli üzerine çalışıyor.

Bu modelle birlikte, Türk sivil hava sahasının güvenli, verimli ve etkin bir biçimde kullanımı amaçlanıyor. Söz konusu model, şu an sistemde tanımlı olan 50 bin 170 adet İHA'nın, izinli hava koridorlarında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ön tasarımını yaptığı ve hava araçlarına yerleştirilecek modül aracılığıyla bütün hareketlerin merkezi bir şekilde takip edilebilmesini öngörüyor.

Bu sistemle birlikte uçuş izinleri onay mekanizmalarına gerek kalmadan, esnek ama yüksek güvenlik düzeyine sahip faaliyetler gerçekleştirilebilecek. Modelde, İHA'lar için şehirlerarası ana uçuş koridorları ile birlikte şehir içi uçuş kanalları tasarlanarak bu hatlarda hareketliliği sağlayacak bir yönetim yapılanması ile kuralları uygulanacak. Söz konusu testler, hafif ilaç taşımasıyla başlatılacak.

Talepler artmaya başladı

Son dönemde İHA ile kontrollü yük taşımaya ilişkin SHGM’ye gelen taleplerin arttığı belirtildi. Bu amaçla hızlandırılan çalışmalarda bu modelin benimsenmesine karar verildi.

 İstanbul Valiliği, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından modelin uygulanması aşamasında test amaçlı bir uygulamanın yapılması ve ilgili kurumlarla değerlendirilmesi uygun görüldü. Bu kapsamda işlemin uygulanacağı hava sahası için NOTAM yayınlandı. Ek olarak güvenlik ve sigorta noktasında bütün tedbirlerin alındığı bildirildi.

Hafif ilaç taşınmasıyla başlayacak

Öngörülen uçuşların yapılması için gerekli şartlar sağlanırsa bu uçuşun, 6 Haziran tarihine kadar İstanbul’da bulunan 2 hastane arasında yapılması hedefleniyor. Test çerçevesinde İHA ile hafif ilaç taşınması amaçlanıyor.

Test uçuşuna ilişkin sonuçlar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından modelin olgunlaşma aşamasında kullanılacak. Bu uygulamanın, dünya genelinde çözüme henüz ulaştırılamamış bir alanda, Türkiye'de uygulanacak çalışmalara ciddi katkılar sağlaması amaçlanıyor

İHA'lar şu an sağlık sektöründe özellikle bilhassa ulaşması zor bölgelerde aşı ve kan taşımak için kullanılıyor. Öte yandan İHA ile teslimat konusunda dünyanın önde gelen kargo, teknoloji, gıda ve e-ticaret şirketlerinin gündeminde birtakım çözüm arayışları yer alıyor.

Daha çok savunma sanayisindeki kullanımlarla ismini duyuran İHA'lardan, arama-kurtarmadan tarıma, trafik denetiminden orman yangınlarıyla mücadeleye, yayıncılıktan hava tahminine kadar birçok alanda yararlanılıyor.

Yorumlar (0)