Türkiye'de mağaralarda 20 yeni canlı türü keşfedildi

Türkiye'de 15 ilde 62 mağarada yapılan araştırmalar neticesinde 20 yeni canlı türü bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.01.2021, 14:21
Türkiye'de mağaralarda 20 yeni canlı türü keşfedildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yaşama geçirilen projeyle beraber geçtiğimiz yıl Gümüşhane, Konya, Zonguldak, Kırklareli, Eskişehir ve Karabük'ün de içinde olduğu 15 şehirde 62 mağarada yapılan araştırma sonuçları tamamlandı.

Araştırmaların bittiği alanların arasında 10 kilometre uzunluğa sahip Türkiye'nin en uzun 2'inci mağara sistemi Zonguldak'ta bulunan Kızılema-Cumayanı mağaraları da bulunuyor.

Mağaralarda pırasa ve makarna şeklindeki sarkıtlar, sütunlar, dikitler, damla taşları, havuzlar, mağara gülleri, mağara incileri, dikitsiz sarkıtlar ve ebrular gibi birçok jeolojik oluşum bulunuyor.

20 yeni omurgasız türe rastlandı

15 ilde toplamda 62 mağarada yapılan araştırmalar neticesinde 20 yeni omurgasız hayvan türü tespit edildi.

Mağaraları barınak olarak kullanıp uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan farekulaklı, nalburunlu ve uzunkanatlı gibi pek çok yarasa türünün yanında kimi mağaralarda kaya faresi, yediuyurlar, tilki, su samuru, gelincik, sansar ve vaşak gibi memeli hayvanların da yaşamını sürdürdüğü görüldü.

Nesli tehlike altında olan yarasa türlerinin yer aldığı, su samurlarının beslenme amacıyla kullandığı mağaralar da acilen koruma altına alınacaklar listesine dahil edildi.

20 mağara koruma altında

Bakanlık tarafından araştırması biten bu mağaraların 20 tanesi ''Tabiat Varlığı'' olarak tescillenerek korumaya alındı. Öte yandan başka mağaraların da koruma altına alınma süreci sürüyor.

Yorumlar (0)