Türkiye'de geliştirildi: Savunmada yeni sayfa

Türk savunma sanayisindeki yerlileştirme faaliyetleri çerçevesinde üretilen enerjetik malzemelerle dolumu yapılan nüfuz edici bombalar, Türk Hava Kuvvetleri'nin kullanımına sunuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.09.2022, 20:40
Türkiye'de geliştirildi: Savunmada yeni sayfa

Savunma sanayisinde önemli alanlardaki yurt dışı bağımlılığını sona erdirmeye yönelik faaliyetlerde yeni bir başarı daha elde edildi.

Yerli olanaklar ve milli teknolojiler kullanılarak bir sene gibi kısa bir süre içinde kurulan ve geçtiğimiz sene faaliyete geçirilen Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisi'nde, yurt dışından ithal edilen, temininde zorluklar çıkarılan yüksek infilaklı mühimmatlarda, kompozit roket yakıtlarında ve roket başlıklarında ham madde olarak kullanılan CMX, HMX ve RDX gibi kimyasalların üretimine başlandı. Ülkemiz bu sayede yeni nesil patlayıcı madde üretim kabiliyetinde çok önemli bir adım atmış oldu.

MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi), yerli olarak üretilen ve bahse konu malzemelerle doldurulan nüfuz edici patlayıcıların teslimatına bu ay başladı. MKE, Türk Hava Kuvvetleri'ne kısa süre içinde 100'ü aşkın teslimat yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen tesis, 25 milyon dolarlık (460 milyon lira) yatırımla kuruldu ve senelik 200 ton üretim kapasitesine sahip.

Nüfuz edici bomba

Ülkemizde yerli kaynaklarla TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği ilk beton delici bomba olma özelliği de taşıyan 'nüfuz edici bomba', MKE tarafından üretiliyor.

'Sığınak delen' olarak da nitelendirilen nüfuz edici bomba yer altı ve üstündeki hedeflere karşı kullanılmak için tasarlandı ve ardışık delici savaş başlığı teknolojisiyle görev icra ediyor.

Söz konusu bomba, düşük çarpma açılarında ve hızlarında bile yüksek delme yeteneği, ön delici tasarımı için kullanılan önceden biçimlendirilmiş parçacıklarıyla ikincil hedeflere yönelik yüksek etkinliği, farklı hedef çeşitlerine karşı kullanılabilme, programlanabilme yeteneğine sahip ateşleme zamanları gibi özellikleriyle farklı güdüm kitleriyle görev yapabiliyor.

Bomba, park halindeki uçaklar, endüstriyel tesisler, sabit füze bataryaları, radar antenleri, alan hedefleri, kritik binalar, köprüler, barajlar, uçak pistleri, komuta kontrol merkezleri, uçak hangarları, sığınaklar, yer altı petrokimya depoları ve mühimmat depoları gibi tehdit ve hedeflere karşı etkinlik sağlıyor.

Yorumlar (0)