Türkiye ambargoyu yıktı: Seri üretim başladı

İsmail Demir, ilk defa milli ve yerli olarak üretilen PMT 12.7 mm makineli tüfeğin seri üretimine geçildiğini açıkladı. Demir, "6-7 sene evveline dek yerli tüfeğimiz dahi yokken, bugün Türkiye'ye ambargo uygulamaya kalkıştıkları üst kalibre silahları da üretir hale geldik." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.08.2022, 18:39
Türkiye ambargoyu yıktı: Seri üretim başladı

İlk defa milli ve yerli olarak üretilen PMT 12.7 mm makineli tüfeğin seri üretimine geçildi.

Başkan Demir'den paylaşım

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

"İlk defa milli ve yerli olarak üretilen PMT 12.7 mm makineli tüfekte seri üretime geçiş yapıldı. 6-7 sene evveline dek yerli tüfeğimiz dahi yokken, bugün Türkiye'ye ambargo uygulamaya kalkıştıkları üst kalibre silahları da üretir hale geldik. Türkiye'ye hayırlı olsun."

Demir, paylaşımında bahse konu tüfekle deneme atışı gerçekleştirdiği görüntülerin bulunduğu bir videoya da yer verdi. Samsun'a yaptığı ziyaret çerçevesinde projenin yüklenici şirketi Samsun Yurt Savunma'nın tesislerini ziyarette bulunarak projede gelinen son aşamayı yerinde inceleyen Başkan Demir, 12.7 mm makineli tüfeğin bazı platformlar üzerinde çok hızlı bir biçimde atışlar gerçekleştirecek şekilde tasarlandığını, kalifikasyon süreçleri başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından seri üretim aşamasına geçiş yapıldığını kaydetti. 
 

Yurt dışındaki muadillerinin önüne geçti

Seri üretimle birlikte kolluk kuvvetlerine teslimatın süreceğine işaret eden Demir, "Bu da Türkiye'de kolluk kuvvetlerinin, silahlı güçlerimizin yabancı muadillerinden çok daha iyi silahlarla donanmış olması manasına geliyor. Bu hususta da yeni bir başarı zincirinin önünü açtık. Hızla teslimatın süreceğini de buradan duyurmak bizler için memnuniyet verici bir şey. Emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyorum." dedi.

Diğer yandan SSB tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu tüfeğin kalifikasyon testleri bir ayı aşkın süren faaliyetler sonucunda tamamlandı. CANİK M2 QCB tüfeği, yaklaşık olarak 1 milyon adet atış gerçekleştirilen kalifikasyon sürecinde pek çok testten geçmeyi başardı.

Yapılan kalifikasyon ve atış testleri neticesinde, ülkemizde daha evvel kullanılmamış üretim ve malzeme yöntemleriyle namlu üretimi yapıldı. Üretilen namlunun yurt dışındaki muadillerinden çok daha yüksek bir kullanım ömrüne sahip olduğu belirtilirken, daha güvenilir ve dayanıklı olduğu mukavemet atışlarıyla da doğrulandı. Deniz, hava ve kara platformlarında kullanılan ve ithalatla tedarik edilen 12.7x99 mm makineli tüfek, artık milli ve yerli olanaklarla üretilecek ve kolluk kuvvetlerine teslim edilecek.

Yorumlar (0)