Türkiye 5G’ye adım attı! İstanbul Havalimanı’nda başladı

Bugünden itibariyle İstanbul Havalimanı’nda 5G’nin kullanılabileceğini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Bugün düzenlediğimiz tanıtımla beraber havalimanında oluşturulan 5G servisini, telefonunda 5G desteği bulunan ve 5G'ye abone olan abonelerin hizmetine açmış olacağız" dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.07.2022, 16:15 31.07.2022, 11:30
Türkiye 5G’ye adım attı! İstanbul Havalimanı’nda başladı

Türkiye, İstanbul Havalimanı'nda Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell altyapısıyla 5G teknolojisi için test uygulamalarına başladı. Bu noktada havalimanında oluşturulan "Türkiye'nin 5G Yolculuğu" isimli etkinlikte açıklama yapan Karaismailoğlu, “Tüm sektörlerde gördüğümüz gibi haberleşmede de meydana gelen gelişimleri yakından takip ediyoruz. Türkiye'yi çağın ilerisinde ki yeniliklerle bir araya getirmek adına yoğun bir çaba harcıyoruz” şeklinde ifade etti.

“Milli ve yerli donanımlarla sağlanacak”

Asıl düşüncelerinin 5G'de dünya ile yarış edebilecek hızı ortaya çıkarmak olduğunu belirten Karaismailoğlu, "5G, gelişmiş video, artırılmış gerçeklik, oyun ve bağlantılı araçlar gibi yeni kullanım alanlarını da olabilir kılarak hem kişisel hem de profesyonel yaşamlarımızı tamamıyla tekrar şekillendirecek" dedi.

Gelecekte planlanan veri akışında 5G'nin dahi güvenlik ve hız amaçlarını karşılayamayacağını bildiklerini aktaran Karaismailoğlu, "Bu noktada, elektronik haberleşme sistemlerimizde milli ve yerli donanım ile yazılımların kullanımının sağlanması, yalnızca cari açığın düşmesi değil, bunun yanında günümüzde ülkelerin güvenlik ve savunma siyaseti açısından da değerlidir" ifadelerini kullandı.

“Gün geçtikçe yatırımlar arttırılıyor”

Dünyada 2020-2025 yılları arasında mobil sistemlere 1,1 trilyon dolar tutarında yatırım sağlanacağını ve bunun ortalama yüzde 80'inin 5G teknolojisi için olacağını belirten Karaismailoğlu, dijital dönüşümün kilit kısmını ortaya çıkaran 5G teknolojisini milli ve yerli olanaklarda üretmek zorunda olduklarına dikkat çekti.

5G teknolojisinin Türkiye açısından ciddi ve önemli atılım politikalarına sahip olacağı ve yol haritasını buna göre çizeceğini ifade eden Karaismailoğlu, bu sistemin elektronik haberleşme alanında şu anki görüntü, veri ve ses, veri iletimi konusunda bir ileri boyuta götürüleceğini, makinelerle sağlanan iletişim, medikal, artırılmış gerçeklik, yapay zeka, robotik ve makine öğrenmesi gibi birden fazla konuda yenilikler sağlayacağını anlattı.

Karaismailoğlu, "5G'de yer alan düşük gecikme zamanları ile berber robotik, akıllı ulaşım sistemleri, akıllı araçlar gibi gecikme durumlarına duyarlı yenilikçi faydaların sunulması rahatlayacaktır. 5G, eğlence, medya, tarım, sağlık, enerji, sanayi, medya ve otomotiv gibi birden fazla sektörde dijital dönüşümü artırarak yenilikçi uygulamaların meydana getirilmesi ve kullanılmasında önemli bir etken şeklinde sunulacaktır" açıklamasında bulundu.

5G teknolojisi için yeni projeler geliştiriliyor

Türkiye’nin 5G ve daha ilerisi için kullanılacak teknolojilerde dikey sektörlerde hızlı ve etkin olmasını sağlayacaklarını aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 5G'nin yalnızca bir iletişim sistemi olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

Karaismailoğlu, “Türkiye teknolojiyi üreten, geliştiren ve tasarlayan bir ülke durumuna gelmeli. Bu noktada Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesini (HTK) faaliyete aldık. 5G'ye ulaşan yolda yazılım ve donanım ihtiyaçlarına milli ve yerli olanaklarla yanıt sağlayabilmek adına "Bir Uçtan Diğer Uca Milli ve Yerli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi"ni geliştirdik” dedi.

“Bütün Türkiye ile buluşturacağız”

Halkın teknolojiyle bir araya gelmesi için az bir zaman olduğuna vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, "5G yolculuğunda Türkiye'nin bu tanıtım törenimizle sağladığımız başarılarımızı herkese duyurmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

İstanbul Havalimanı’nın Türkiye'ye gurur yaşattığının altını çizen Karaismailoğlu, havalimanına verilmeyen ödülün kalmadığını aktardı. İstanbul Havalimanı’nı günlük olarak yaklaşık 230 bin kişinin ve 1.400 uçağın kullandığını kaydeden Karaismailoğlu, 8 Temmuz günü 1.422 uçuş yapıldığını ve bu şekilde rekora imza atıldığını anlattı.

“Artık İstanbul Havalimanı 5G’li”

Avrupa’nın birincisi haline gelen İstanbul Havalimanı’nın bugün 5G’ye kavuştuğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "İstanbul Havalimanı'nda ayırılan alanlarda 5G çekimi ve altyapısı operatörlerimiz tarafından sağlanmış olup, aboneliği bulunan kişilere 5G sinyali gönderilmesi adına gereken ön hazırlıklar bitirilmiştir. 5G uygulamalarında operatörlerin ve uygulama bölgelerinde meydana gelen hız, gecikme gibi avantajları takip edebileceğimiz çalışmalar da oluşturulmuştur. Şu anda burada yerli teknoloji firmalarımızın oluşturduğu alanlarda Türkiye'nin 5G adımında geldiği noktayı göreceğiz."

5G desteği bulunan telefon miktarının yükselişe geçmesiyle beraber vatandaşların da bu hizmetten yararlanacağını kaydeden Karaismailoğlu, bu teknolojiye geçiş yapma süresini hızlandırmak ve daha fazla yaygınlaştırmak adına yatırımları fazlalaştıracaklarını söyledi.

5G ve ilerisi teknolojilere karşı önemli bileşenlerin milli hale sokulması ilk öncelikleri olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, 5G'ye ulaşan yolda milli ve yerli üretim ekosistemini korumaya ve desteklemek için önemli bir yol haritası çizdiklerini, bundan sonrası için de sektör ortaklarının görüşlerine de dayanarak, en doğru çözümleri oluşturmayı sürdüreceklerini anlattı.

198 milyar dolarlık yatırım yapılacak

2003 yılından bu zamana kadar iletişim ve bilgi alanında meydana gelen değişikliklerde mobil, fiber hat ve geniş bant uzunluğundaki yükselişten bahseden Karaismailoğlu, kısa bir süre öncesinde Türkiye'nin en güçlü ve verimli uydusu olarak bilinen TÜRKSAT 5B'yi hizmete soktuklarını söyledi.

Son 20 sene içerisinde Türkiye'nin haberleşme ve ulaşım altyapısına takribi 183 milyar dolar oranında yatırım sağladıklarını, bu yatırımlar beraber milli kazanıma 520 milyar dolardan daha fazla destek sunduklarını ifade eden Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık haberleşme ve ulaşım yatırımında bulunmayı amaçladıklarını vurguladı.

5G hizmetinden bütün vatandaşların yararlanmasını sağlayacaklarını söyleyen Karaismailoğlu, “Bu sistemi tamamlayıp, herkesin hizmetine sunacağız. 6G çalışmaları da ilerleyen dönemlerde daha da hızlanacaktır. Bu şekilde ülkemizi dijital ağlarla öreceğiz" dedi.

2053 yılına kadar toplamda 198 milyar dolar yatırım yaparak, haberleşme ve ulaşım sayesinde üretime 2 trilyon dolar, milli gelire ise 1 trilyon dolar destek sağlanacağını ifade eden Karaismailoğlu, fiber ağ uzunluğunu da 1 milyon kilometreye çıkaracaklarını açıkladı.

İhale tarihi belirlendi

5G’nin etkili olacağı bütün alanlarda bütün sektörlerde kullanılması gerektiğini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "2023 yılında gerçekleştireceğimiz 5G ihalesinin ardından oluşan bu süreçte, ürünlerin iyileştirilmesi ve hem dış piyasada hem de iç piyasamızda kullanımının sağlanması için ilerleyen süreden de en güzel şekilde faydalanacağız. 5G teknolojisi sayesinde bugün burada ne gibi faaliyetler sağlayabileceğimizin en önemli prototipini hep birlikte deneyimleme imkânını bulacağımız, dünyanın geçiş merkezi olan İstanbul Havalimanı'nda adım atacağımız, 5G adımını 3 büyük operatörümüzün de yardımıyla ve ileri görüşlülüğüyle ülkemizin her bir kesimine ulaştıracağız. 2023 senesinden itibaren ülkemizde bu teknolojiyi her bir alana yaymak üzere, 5. nesil mobil teknoloji anlamına gelen 5G teknolojisinde ciddi ve önemli atılımda bulunacağız."

Tanıtım sonrasında Karaismailoğlu, “GSM operatörlerince oluşturulan stantlarda 5G'nin birbirinden farklı özelliklerini görebilme fırsatına sahip olabileceksiniz. Tanıtımla beraber, havalimanında kurulu bulunan 5G servisini, 5G’ye aboneliği bulunan ve telefonu 5G ile destekli olan herkese kullandırabileceğiz. 5G desteği bulunan kişiler, İstanbul Havalimanı'nda bu hizmetten faydalanabilecek" diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)