Türk zırhlısı ülke dışında göreve başladı

Türk savunma sanayisi çatısı altında geliştirilen bir zırhlı araç daha ilk saha görevine başlamış oldu. Yörük 4X4 için dört ülke ile sözleşme imzalayan Nurol Makina, ilk Yörük teslimatını Çad’a yaptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.05.2022, 19:05
Türk zırhlısı ülke dışında göreve başladı

Bugüne değin geliştirdiği bütün araçlarla ihracat başarısı elde eden Nurol Makina, bu geleneğini Yörük 4X4 ile de sürdürüyor.

Ülkemizin zırhlı kara aracı üreticilerinden biri olan Nurol Makina, 2017 senesindeki Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda 'kendi segmentinde yeni bir çağ açacak' sloganıyla söz konusu aracı ilk defa tanıttı.

Yörük için test, geliştirme ve üretim sürecine hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü esnada çok sayıda ülkeden talepler alındı. Nurol Makina, henüz seri üretim hazırlıkları sona ermeden Yörük 4X4 için ilk ihracat sözleşmesine imza attı. Bahse konu araç için ihracat sözleşmesi imzalanan ülke sayısı kısa süre içinde dörde yükseldi.

Pazarlık ve üretime hazırlık çalışmaları çerçevesinde farklı bölge ve ülkelerde tanıtılan, zorlu testlere maruz kalan Yörük 4X4’ün ilk kullanıcısı ise Çad oldu. Yörük 4X4’ün Çad caddelerinde görev yaparken kayda alınan görüntüleri kamuoyuna yansıdı. 

Diğer müşteriler için de teslimat yapmaya hazırlanan Nurol Makina, yeni ihracat görüşmelerine de devam ediyor.

Hafif zırhlı araç sınıfında yepyeni bir sayfa

Kolluk güçlerinin kullanımı için tasarlanan araç, kullanıcısına, hafif zırhlı araç segmentinde premium koruma ve mobilite performansı vadediyor. Söz konusu araç, kullanıcı istekleri doğrultusunda değiştirilebilir yüksek seviyede EYP/mayın ve balistik patlayıcı koruması da sağlıyor.

'V' biçimindeki monokok gövdeye sahip olan araç, gelişmiş aktarma organlarıyla kentsel ve kırsal bölgelerde yüksek ve hızlı manevra yetenekleriyle görev icra ediyor.

Araç, modüler tasarımı sayesinde şiddetli çatışma koşullarında keşif, hava savunma, personel taşıyıcı ve muharip aracı gibi roller de üstlenebiliyor.

Sınıfındaki diğer araçlara nazaran üstün koruma ve daha yüksek hız sunabilmesi sayesinde araç, VIP konvoylarında da koruma aracı olarak kullanılabiliyor.

Araç, 12,7 ve 7,62 milimetre makineli tüfek, tanksavar ve 40 milimetre bomba atar gibi silah sistemleriyle de donatılabiliyor.

Sekiz ton ağırlığa, dört ton taşıma kapasitesine sahip olan Yörük 4X4, yedi kişiye kadar insan taşıyabiliyor.

Zorlu arazi ve hava koşullarında emniyetli mühimmat ve malzeme taşımak maksadıyla Yörük 4X4’ün pikap sürümü de geliştirildi. Bahse konu araç, silah taşıyıcı olarak kullanıcısına ateş desteği sağlamak için de kullanılabiliyor.



Yorumlar (0)