Türk Silahlı Kuvvetlerine yeni zırhlı araç

BMC tarafından üretilen çok amaçlı zırhlı araç Vuran, TSK envanterine girdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.07.2019, 15:47
Türk Silahlı Kuvvetlerine yeni zırhlı araç

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) envanterine yeni bir zırhlı araç daha katıldı. Türk savunma sanayisinin önde gelen zırhlı kara aracı üreticilerin biri olan BMC tarafından üretilen çok amaçlı zırhlı araç, Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Zırhlı araca "Vuran" ismi verildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu silah, araç ve gereçlerin teminine yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. TSK envanterine katılan yeni ürünlerle güvenlik güçlerinin operasyonel kabiliyetleri artırılırken, güncel tehditlere cevap verebilecek ürün, model ve çözümler bir bir kullanıma sunuluyor.

Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (TTZA) Projesi ile güvenlik güçlerine teknolojinin sunduğu imkanlarla güvenlik seviyesi, manevra ve hareket kabiliyeti artırılmış yeni zırhlı kara araçları temini yapılıyor. Bunun için de var olan araçların gelişmiş versiyonları ya da yeni geliştirilen araçlar üretilip güvenlik güçlerinin hizmetine sunuluyor.

Yakın zamanda BMC tarafından geliştirilen Vuran araçlarının teslimatı da proje kapsamında başlandı. Vuran zırhlı araçlarının ilk 20 adedi Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kaydedildi. 

Vuran taktik tekerlekli zırhlı araçları TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) envanterinde ilk kez yerini alırken, güvenlik güçlerinin kullanımına yeni bir zırhlı araç daha katılmış oldu.

Nerelerde kullanılacak?

Vuran taktik tekerlekli zırhlı araçları, terörizmle mücadele ve hudut görevleri kapsamında, hassas nokta veya tesis koruma, karakollar arası devriye, konvoy koruması, bölge, nokta ve yol keşfi, fiziki sınır emniyetinin sağlanması görevlerinde kullanılacak.

Üzerinde hangi silahlar bulunacak?

Vuran taktik tekerlekli zırhlı araçları, yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcı korumasına sahip bulunuyor.

Araçlar, güçlü motor ve aktarma organlarıyla muharebe yüklü ağırlıkta yüksek hareket kabiliyetiyle görevini en iyi şekilde yapabiliyor.

Araçlara çeşitli görevleri icra edebilmek amacıyla farklı ekipmanların entegrasyonu da eklenebiliyor.

Vuran 9 personel taşıyabiliyor ve saatte 110 kilometre hıza yükselebiliyor.

Vuran taktik tekerlekli zırhlı araçları, yüzde 60 dik eğim tırmanma, yüzde 30 yan eğim ve 80 santimetre sudan geçebilme özelliklerine sahip. 

Vuran taktik tekerlekli zırhlı araçlarında, uzaktan komutalı silah sistemi, merkezi lastik şişirme sistemi, patlak gider, yangın söndürme sistemi, iklimlendirme donanımı bulunuyor.

Vuran taktik tekerlekli zırhlı araçlarına entegre edilen ASELSAN'ın Sarp Silah Sistemi'ne 7,62 milimetre makineli tüfek, 12,7 milimetre uçaksavar veya 40 milimetre bomba atar takılabiliyor.

Yorumlar (0)