Türk SİHA'larının fikir babası Özdemir Bayraktar, son yolculuğuna uğurlandı 

Türk SİHA’larının fikir babası Özdemir Bayraktar, İstanbul Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.10.2021, 13:25 19.10.2021, 14:30
Türk SİHA'larının fikir babası Özdemir Bayraktar, son yolculuğuna uğurlandı 

Türk SİHA’larının fikir babası olarak ismi anılan Özdemir Bayraktar, geçirdiği kalp krizi sonrasında dün vefat etti. Bugün öğle namazının ardından düzenlenen cenaze töreni ile defnedilen Özdemir Bayraktar, Baykar Holding Yönetim Kurulu başkanı ve Haluk-Selçuk Bayraktar kardeşlerin babaları idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünürü olan Özdemir Bayraktar, 72 yaşındaydı. 



Baykar fabrikasında helallik alındı 

Yerli ve milli teknoloji idealleri doğrultusunda hayatının önemli kısmını çalışarak geçiren Özdemir Bayraktar’ın cenazesi ilk olarak Hadımköy’de bulunan Baykar fabrikasına getirildi. Burada çalışma arkadaşlarından helallik alındı. Ardından cenaze, Fatih Camii’ne sevk edildi. Burada kılınan cenaze namazının ardından ise doğduğu köy olan Sarıyer’deki aile kabristanlığına defnedildi. 



Özdemir Bayraktar kimdir? 

Vefatı ile teknoloji ve yazılım dünyasından pek çok kişiyi yasa boğan Özdemir Bayraktar, hayatını milli ve yerli SİHA’ların geliştirilmesi ve üretilmesi yolunda harcayan sanayici ve yüksek mühendisti. Özellikle ömrünün son 20 senesini Baykar Holding ve fabrikalar arasında gidip gelerek geçiren Özdemir Bayraktar, 1949 senesinde aslen Trabzon Sürmeneli olan Balıkçı Lütfi Reis’in oğlu olarak Sarıyer’de dünyaya geldi.  



Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olmasının ardından 1967 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümüne başladı. 1972 senesinde buradan mezun olan Özdemir, İTÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü İsmail Hakkı Öz’ün asistanlığını yürüttü ve motorlar konusunda yüksek lisans yaptı. Türkiye’nin sanayi sektöründeki önce fabrikalarından olan Burdur Traktör, Uzel, İstanbul Segman gibi fabrikaların kurumunda ve yatırımlar konusunda ustaca çalıştı. Hayatını, İstanbul Üniversitesi İktisat mezunu olan ve o dönemde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda bilgisayar programcısı olarak çalışan Canan Hanım ile birleştirdi. Bu evlilikten Haluk, Selçuk ve Ahmet isminde 3 oğlu oldu. 



Otomotiv sektöründe pek çok katkısı bulunuyor 

1984 senesine gelindiğinde Özdemir Bayraktar, otomotiv sektöründe yeniliklere imza atmak ve bu sektörü yerlileştirmek amacıyla Baykar Makine’yi kurdu. Tek bir matkap bile kurulan Baykar, fikir babasına özgü pek çok makine tasarladı ve üretti. Baykar Makine’nin atılımı ile de İHA üretildi. Özdemir Bayraktar, İHA’ların tasarım ve üretim aşamalarında aktif olarak yer aldı. 2005-2009 seneleri arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki askerlerle birlikte Bayraktar Mini İHA Ar-Ge çalışmalarında bulundu. Bu araç, TSK’nın ilk insansız aracı olarak tanındı. 



Baykar ürünlerinin çizimlerini yaptı 

Özdemir Bayraktar, Baykar bünyesinden çıkan her ürünün özgün tasarımlarını yapan kişiydi. Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB2’nin karakterinde ise daha titiz davranmıştı. Hayatı boyunca kazandığı tüm mühendislik yeteneklerini güncel teknolojileri bir araya getirmek ve yerli ve milli ürünler çıkarmak için harcadı. Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulması amacıyla başlattığı savaşta kullanılan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Özdemir Bayraktar’a Karabağ Nişanı ödülünü getirdi.  



Hususi pilot sertifikası bulunuyordu 

Özdemir Bayraktar, havacılığa ve hava araçlarına olan merakı ile bilinen biriydi. Bu sebeple kendisinin bir de hususi pilot sertifikası bulunuyordu. Bayraktar, Türk SİHA ve İHA’larının öncü ismi olarak bilinen, Milli Teknoloji Hamlesi idealinin mimarlarından biriydi. 

Yorumlar (0)