Türk SİHA'larına karşı silah geliştiriyorlar

Suriye'de ve Libya'da Türk SİHA'larının karizmasını çizdiği Rus hava savunma sistemleri, son darbesini yine Türk SİHA'larından Dağlık Karabağ'da yedi. Pantsirlerin düştüğü hale çare arayan Rusya, yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Gibka-S ismini verdikleri silahın tek hedefi Türk SİHA'ları.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.10.2020, 09:02
Türk SİHA'larına karşı silah geliştiriyorlar

Rusya'nın savunma alanında en büyük ihraç silahlarından olan füze savunma sistemleri, Türkiye'nin silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) karşı çaresiz kalınca çözüm için yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladı.

Gibka-S ismi verilen sistem, Rusyaya ait ait savunma kuruluşu olan KBM tarafından geliştirilen kendinden ateşli yeni bir mobil hava ve füze savunma sistemi.

Gibka-S sisteminin Pantsir türü sistemlerden farklı tarafı ise menzilinin çok kısa ancak hızlı olması. 2019 yılının Aralık ayında sistemin deneme çalışmaları tamamlandı. 2021 yılında ise Rusya ordusunun envanterine sokulması planlanıyor.

4 füze fırlatıyor

Gibka-S adlı hava savunma sisteminin daha kısa menzilli olmasının nedeni ise alçak irtifada uçuş yapan silahlı ihsansız hava araçlarına karşı önlem amacıyla tasarlanmış olmaları. Gibka-S sisteminin önceliği, alçak uçuş yapan hava araçları. Sistem hafif uçaksavar türü bir mobil donanım ve yapıya sahip.

Tigr taktik aracının farklı bir türü olan 9А332 savaş aracının üst bölümüne yerleştirilen Gibka-S sistemi, MANPADS operatörlerini de taşıyabilecek donanım ve yapıya sahip. Ayrıca sistemi ve füze yükünü taşıyabilecek güç ve sistem de mevcut. Sistem tasarlanırken aynı anda 4 füzeyi fırlatabilecek şekilde donanım yapıldı.

Yorumlar (0)