Türk mühendislerin son ürünü büyüledi… İlk uçuşun tarihi açıklandı

Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve ‘Yarasa’ adı verilen hayalet kargo uçağı, ilk uçuşunu 2025’te yapacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.05.2022, 12:31
Türk mühendislerin son ürünü büyüledi… İlk uçuşun tarihi açıklandı

Almanya’da çalışmalarını sürdüren ve Türk mühendislerden oluşan grup, ses getiren bir projeye daha imza attı. ‘Yarasa’ adı verilen yapay zekâya sahip hayalet kargo uçağı üreten grup, bu ürünü ilk aşamada mini İHA olarak teknoloji pazarına sunacak. Çeşitli testler eşliğinde geliştirilecek olan hayalet kargo uçağı, ilk uçuşunu 2025’te yapacak. 

İlk aşamada keşif amaçlı mini İHA olarak pazara sunulacak

Düşük motor gücüne rağmen tonlarca yükü taşıyabilen ‘Yarasa’, kargo sektörüne de yeni bir ivme kazandıracak. Uçak mühendisi Berkant Göksel öncülüğünde Almanya’da bir araya gelen Türk mühendisler, Electrofluidsystems şirketi çatısı altında çalışmalarını sürdürüyor. Berlin merkezli olarak faaliyetlerine devam eden şirket, ‘Yarasa’ adı verilen hayalet kargo uçağını ilk aşamada keşif amaçlı İHA olarak teknoloji pazarına sunacak. 

1.11 metrelik kanat açıklığına sahip

Türk mühendislerin son icadı olan ‘Yarasa’nın özellikleri de ortaya çıktı. 1.11 metrelik kanat açıklığı bulunan mini İHA, teknolojik donanımı ile radar dalgalarını geri yansıtabiliyor. Bu teknolojik donanımı sayesinde ‘hayalet uçak’ şeklinde tanımlanan ‘Yarasa’, kullanıcılarına pek çok alanda kolaylık sağlıyor. Yük taşıma potansiyeli ile de kendi kategorisindeki uçaklardan 2 kat daha verimli olan ‘Yarasa’, son teknoloji ile donatılan altyapısı ile kargo sektörüne yeni bir soluk kazandırmaya hazırlanıyor. 


 

Şirketin bir diğer önemli ürünü ‘CoronaBat’

Electrofluidsystems şirketi tarafından tasarlanan ‘CoronaBat’ da bir diğer dikkat çekici ürün olarak ön plana çıkıyor. 22.2 metre kanat açıklığına sahip olan CoronaBat’ın kalkış ağırlığı 4700 kilogram olarak tasarlandı. 500 beygir gücündeki RED A03 motoruyla havalanan CoronaBat, 1750 kilograma kadar olan yükleri saatte 300 kilometre gibi dikkat çekici bir hızla 10 bin metre irtifada taşıyor. Tek veya çift pilotla uçma özelliği de bulunan araçta hidrojen yakıtı da kullanılabiliyor. 

Yorumlar (0)