Türk mühendisler tasarladı: Türkiye'nin ilk uçan arabası Cezeri havalandı

Tamamen milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan aracı Cezeri'ye, halatla yapılan uçuş testini başarıyla tamamlamasının ardından halatsız olarak da uçuş testi gerçekleştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.09.2020, 23:43
Türk mühendisler tasarladı: Türkiye'nin ilk uçan arabası Cezeri havalandı

Türk mühendislerin tasarladığı ve ürettiği tamamen milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan aracı Cezeri havalandı.

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde yapılan Cezeri Uçan Araba'nın uçuş testleri 11 Eylül 2020'de başladı.

Halatsız bir şekilde havaya kalktı

Yapılan ilk testlerde güvenlik halatlarına bağlı olarak havalanan Cezeri, 14 Eylül gecesi güvenlik halatlarıyla yapılan test uçuşlarının başarılı bir şekilde ilerlemesinin ardından bu sefer halatsız olarak test edildi.

Yerden 10 metre yükseldi

Tamamıyla otonom olarak uçan ve akıllı uçuş sistemine sahip olan Cezeri, aynı gece yapılan iki farklı uçuşu başarılı bir şekilde bitirdi.

Baykar Milli SİHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi'nde 15 Eylül'de güvenlik halatları lomaksızın gerçekleştirilen uçuşta araç yerden 10 metre yükseldi.

Robotik ve sibernetiğin kurucusu Cezeri...

Adını robotik ve sibernetiğin kurucusu, Artuklu Sarayı'nın başmühendisi olan Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri'den alan Cezeri Uçan Araba, böylece kavramsal olarak başlayan çalışmalarla birlikte ilk uçuşunu 1 buçuk yıl içinde de gerçekleştirmiş oldu.

Yorumlar (0)