Türk Havacılık ve Uzay Sanayi için dev adım : Demir kuş geliyor!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nde kullanılacak yerli ve milli ürünlerin daha hızlı ve seri şekilde üretilmesine olanak sağlamak için Türkiye yeni yatırımlar gerçekleştirme kararı aldı. Buna göre, 2022 yılı Şubat ayında faaliyetlerine başlayacağı planlanan ‘Demir Kuş’ adlı entegre test tesisi sayesinde yerli ürünlerin araştırma geliştirme, sertifikasyon ve üretim süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.10.2021, 10:54 13.10.2021, 11:01
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi için dev adım : Demir kuş geliyor!

Havacılık alanında projelerin geliştirilerek altyapı çalışmalarına devam eden Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin ön ayak olduğu 'Demir Kuş' tesisi ile özellikle jet motorlu yakın askeri hava destek uçağı olarak tasarlanan Hürjet’in sistemlerinin test edilerek kontrol edilmesi için güçlü bir altyapı kurulması amaçlanıyor. Burada elde edilen bütün tecrübelerin Milli Muharip Uçak için de kullanılması düşünülüyor. Ayrıca bu tesis ile uçak üzerindeki bütün önemli ekipmanların test edilme imkanı da doğuyor.

Tesisler 30 seneden fazla faal olacak

Test yapılması düşünülen sistemler arasında Aviyonik Sistemler, Hidrolik Sistem, Elektrik Sistemi, İniş Takımı Sistemi, Uçuş Kontrol Sistemi ve Basitleştirilmiş Kokpit sistemleri bulunuyor. 50 kişinin çalışmasının planlandığı tesisin 30 yıldan daha fazla bir süre faaliyet göstermesi amaçlanıyor.

İnşa edilmesi düşünülen test tesisi ile ilgili açıklamalar yapan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, "Biz ülkemiz için hep ilkleri yapıyoruz. Bu yapı Türkiye’de ilk olacak. Burada uçağın yüzeylerine çevredeki olumsuz şartlardan dolayı yansıyabilecek yükleri uygulayarak, uçuş kontrol sistemlerinin denetlenmesine olanak sağlanacak. Ayrıca yeniden oynatma, anlık analiz ve gerçek zamanlı olan kayıtlarla elde edilen veriler ‘Sanal İkiz’ konseptinin çalışmaları için de rehber olacak” diye konuştu.  

Yorumlar (1)
Arif ELGEN 3 yıl önce
Benim.1999yılı.1.dönem.paraşütserfitikam.var.sizlerle.çalışmayı.sizlere.hizmet.etmeyi.canı.gönülden.istiyorum.havalarda.uçmayı.dört.gözle.bekliyorum.yaşım.49.ama.ruhum.genç.ve.havalı.benide.aranıza.katın.ôlesiye.kadar.Allah.ne.kadar.ômür.veresiye.kadar.size.hizmet.etmek.istiyorum.manisadan.paraşütçünüz.arif.manisadan.selamlar.saygılar.sevgiler.Allaha.emanet.olun.kalın.sağlıcaklaSAYGILARIMLA