Türk hava ambulans filosuna yerli bir helikopter katılıyor

Hava ambulansı ekiplerini güçlendirmek isteyen Sağlık Bakanlığı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile anlaşarak üretilen Gökbey isimli helikopteri yakın bir zamanda filolarına dahil etmeyi planlıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.04.2022, 16:02 23.04.2022, 12:06
Türk hava ambulans filosuna yerli bir helikopter katılıyor

Ambulans helikopterler için harekete geçen Sağlık Bakanlığı bu hizmetin yerli imkanlarla ve devlet eliyle verilmesi amacıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile görüşmelere başladı. Bu anlamda TUSAŞ tarafından geliştirilen Gökbey adlı helikopterlerin hava ambulans filosuna eklenmesi düşünülüyor. Gökbey helikopterine ait tıbbi ekip Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanacak. Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu anlamda kapsayıcı bir eğitim modülü hazırlayarak personellere eğitim verilmesi için planlamalara başlayacak. Eğitimlerle hava ambulansları ile bugüne kadar elde edilen tüm tecrübeler aktarılarak sağlık personeline, en çok taşınan, yenidoğan, yetişkin ve pediatrik yaş gruplarına ilişkin bilgi verilecek.

38 binden fazla hasta taşındı

2008 yılında hizmete dahil edilen ambulans helikopterler yardımı ile bugüne kadar 38 binin üzerinde hasta taşındı. Öte yandan 1041 adet organ nakli de yine helikopter ambulanslar tarafından taşındı. Şu anda 12 kentte konuşlu halde bulunan helikopter ambulanslar uçuş gerçekleştirebilecekleri 81 il ile Türkiye’nin her yerinde hizmet verebiliyor.

Uçak ambulanslar da oldukça sık kullanılıyor

Bunun yanı sıra 2010 yılından beri kullanılan uçak ambulanslarla da yurt içinde yaklaşık olarak 15 bin ve yurt dışında da binin üzerinde olmak üzere toplam 16 bin hastaya hizmet verildi. Öte yandan 800’ün üzerinde organın da nakil işlemleri gerçekleştirildi. Türk vatandaşların uçak ambulans ile en çok getirildiği ülkeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Almanya, Rusya, Kosova ve Fransa yer alıyor.

Yorumlar (0)