Türk ekibi Antarktika'da: Beyaz kıtaya ayak bastılar

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi çerçevesinde yola çıkan Türk ekibi, karantina süreci ve uzun yolculuktan sonra beyaz kıtaya ulaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.02.2022, 11:57 10.02.2022, 12:05
Türk ekibi Antarktika'da: Beyaz kıtaya ayak bastılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda düzenlenen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni gerçekleştirecek olan ekip, kıtaya ulaşmak amacıyla heyecan verici ve yorucu bir yolculuğu ve 7 günlük karantina dönemini tamamladı.

Araştırma ekibi Antarktika’ya ulaştı

Güney yarım kürede yerleşimin bulunduğu son yer konumundaki Puerto Williams’ta, 7 günlük karantina ve 2 saatlik bir uçak yolculuktan sonra araştırma ekibi, Antarktika’nın King George Adası’na vardı.

Sefer ekibi, Antarktika Çevre Koruma Protokolü gereğince yerel olmayan canlıların kıtaya taşınmasını önüne geçmek için bazı önlemler aldı. Kıtaya uçmadan evvel muhtemel kalıntılar için tüm kıyafet ve valizleri kontrol eden ekip, karaya ayak bastı. Antarktika yolculuğu esnasında Bulgaristan ve Portekiz ile iş birlikleri çerçevesinde 2 yabancı bilim insanı da Türk ekibinin projelerine katıldı.

30 gün boyunca çalışacaklar

TÜBİTAK, Anadolu Ajansı, Harita Genel Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve araştırma enstitülerinden araştırmacıların olduğu ekip, King George Adası açıklarında, 30 gün süresince çalışmalarını yapacakları Şili bayraklı Betanzos adlı gemiye geçiş yaptı. Ekibin gemiye yerleşmesinden sonra bilimsel ve lojistik faaliyetlerine yönelik ilk toplantı, ekip lideri ve yardımcılarının koordinasyonuyla yapıldı.

“Çalışmalarda milli ekipmanlar kullanılacak”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, "King George’dayız ve gemi ile Horseshoe adasına intikal edecekler ve 30 boyunca bilimsel çalışmalarını yapacaklar. Seferimizin bu yılki farkı, Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapmaktı. Çok ciddi bir pandemi sürecinde ekibimizi, etkilenmeden ve karantina süreçlerini tamamlayarak Antarktika’ya getirdik. Puerto Williams'ta 8, Santiago'da 1 günlük karantina ile ekibimiz Antarktika'da. Ayrıca bu seferin farklı bir yanı da, milli ekipmanlarımız ile bölgedeyiz. Havelsan, Aselsan, TÜBİTAK Sage, getirdiğimiz ekipmanlarla milli ekipmanlarla seferin emniyetini sağlamak ve bu ekipmanların testlerinin yapılması çalışmalarını da gerçekleştireceğiz." açıklamasını yaptı.    

'14 bilimsel proje…’

Bilimden sorumlu ekip lider yardımcısı Hasan H. Yavaşoğlu, pandemi şartlarında TAE-VI seferinin başladığını belirterek, "Canlı bilimleri, fiziki bilimler ve yer bilimleri konularında 29 kurumun paydaş olarak yer aldığı 14 bilimsel proje yapılacak. Horseshoe adasının biyoçeşitliliği, zooplanton türleri, likenleşmiş mantar florası, atmosferik parametreler, jeolojik gelişimi, tektonik hareketler, deniz seviyesi, kar kalınlığı ve buzul değişimi alanlarında çalışmalar yapılacaktır. Yaklaşık olarak Türkiye’den 15,000 km uzakta gerçekleştirilecek olan çalışmalar için karantina sürecinde bilimsel ekipmanlar test edildi, bakımları yapıldı ve kalibrasyonları yenilendi. Son 5 senede, Antarktika kıtasındaki bilimsel faaliyetlerden şu ana kadar 86 yayın ve birçok bilimsel kitap-tez ortaya çıktı. Bu sene de, ulusal ve uluslararası literatüre fayda sağlayacak projeler ile burada olacağız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)