Türk donanmasında "milli göz" dönemi

ASELSAN'ın ürettiği ve Denizgözü Ürün Ailesi çerçevesinde geliştirilen milli optik sistemler, donanmamızın denizlerdeki gözü oluyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.06.2022, 09:20 14.06.2022, 17:02
Türk donanmasında "milli göz" dönemi

Ürettiği yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle adından söz ettiren ASELSAN, Mavi Vatan'da da gözümüz olacak nitelikte yeniliklere imza atıyor.

Aktif görüntüleme ve algılamada üst seviye performans

ASELSAN, lazer mesafe ölçer, termal sistemler, lazer işaretleyici, gündüz görüş kameraları, görüntü yoğunlaştırıcılı gece görüş cihazları ve lazer uyarı sistemlerinin üretim ve tasarımı ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalarla üstün yeteneklere sahip elektro-optik sistemler ortaya koyuyor.

Bu yenilikle birlikte görüşün sınırlı ya da zayıf olduğu gece, pus, sis gibi doğal hava şartları ile kamuflaj, yangın, duman ve toz gibi muharebe sahası şartlarında, kullanıcıların karşı risklere üstünlük sağlaması imkanı sağlanmış oluyor. Lazer sistemler aracılığıyla da kullanıcıya güdüm, mesafe bulma, karşı tedbir, aktif algılama ve görüntüleme gibi konularda üst seviye imkanlar veriliyor.

ASELSAN'ın geliştirmiş olduğu elektro-optik sistemlerin deniz, hava ve kara platformlarında geniş uygulama sahaları mevcut.

Dışarıya bağlılık bitti

Deniz elektro-optik sistemleri ihtiyacı, yakın döneme kadar hava ve kara platformları için geliştirilmiş olan çözümlerin deniz araçlarına uyarlanması biçiminde karşılandı. Fakat bu durum, denizde sistemlerin başarım seviyesinin sınırlı seviyede kalmasına sebep oldu. Öte yandan, dünyada bu alanda sınırlı sayıda üretici olması sebebiyle ihtiyaç duyulan sistemlerin temini konusunda uzun teslimat süreleri ve yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalındı.

ASELSAN bütün bu olumsuzlukların önüne geçebilmek hedefiyle 2014’ten itibaren elektro-optik sistemler konusunda Denizgözü Ürün Ailesi oluşturmak amacıyla çalışmalara başladı. Geliştirilecek olan milli sistemlerle birlikte Türk ve müttefik donanmaların elektro-optik sistem ihtiyacının karşılanması hedeflendi.

Kısa süre içinde milli ve yerli kabiliyetlerle geliştirilmiş olan Kırlangıç, Ahtapot, Martı, ve Orfoz gibi yüksek performanslı elektro-optik ürünler, Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu'ya kadar farklı deniz araçlarında görev almaya başladı. ASELSAN Denizgözü Ürün Ailesi'nde bulunan elektro-optik sistemler, yaklaşık 50 bot, 6 büyük gemi, liman savunma için kullanılan insansız deniz araçlarında tercih ediliyor. "Kör" olan dev gemiler milli sistemler sayesinde görüyor.

Bu sistemler, yürütülen entegrasyon faaliyetleriyle adeta gemideki diğer sistemle görüşüyor, ortak bir atış senaryosunun atış kontrol sistemiyle oluşturulması, görsel bilginin diğer öz savunma ve gemi sistemlerine aktarılması gibi esas fonksiyonları sağlıyor. 

Denizin üstünde işlem tamam, sıra denizaltılarda

Radarlar, geminin düşman unsurlardan korunmasında esas görevi üstlenirken, muharebe alanında anti-gemi ve anti-radyasyon füzelerinin bulunduğu hallerde radar aktivitesinin minimuma düşürülmesi gerekiyor. Böylece deniz platformları için geliştirilmiş olan Piri Kızılötesi Arama Takip Sistemi ve Ahtapot gibi çözümlerin ehemmiyeti görülmüş oluyor.

Bu sistemlerle birlikte geminin öz savunması azami düzeye getiriliyor ve harici yayın yapmayan pasif sistemlerle kendini koruyabiliyor. Yakın hava savunma sistemine benzer sistemlere koruma bilgisinin aktarılmasıyla tehlikenin bertaraf edilmesi sağlanıyor.

ASELSAN, yaptığı çalışmalarla Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri komutanlıkları kapsamında elektro-optik alandaki bütün ihtiyaçları karşılayabiliyor. Denizaltı periskoplarında tercih edilen termal kameraları millileştiren ASELSAN, bu şekilde denizaltılar için de çözüm setleri kurmaya başladı.

Şirket, 2014 yılında başlayan çalışmalar neticesinde su üstü, denizaltı, kıyı gözetlemeyi kapsayacak biçimde Denizgözü Ürün Ailesi'ni geliştirip bütün ihtiyaca cevap verebilir hale geldi. Bu alanda, 2022 itibarıyla yürütülen Ar-Ge ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinden azami düzeyde katkı sağlanır aşamaya ulaşıldı.

Silahlı insansız deniz araçlarına çözüm geliyor

İddiaya göre ASELSAN, bu alanda ortaya çıkan birikim sebebiyle yeni ihtiyaçlara cevap verecek çözümlere dikkat çekmeye başladı.

Silahsız ve silahlı insansız deniz araçlarındaki hızlı gelişmeyle beraber bu araçlarda görev alabilecek elektro-optik sistemlere ihtiyaç bulunuyor.

Keşif-gözetleme ve düşmana angaje olabilecek deniz araçları için Türkiye'de 4 konsorsiyum faaliyet yürütüyor.

​​Silahsız insansız deniz araçları kapsamında gözetleme ve Denizgözü-Kırlangıç elektro-optik keşif sistemini kullanıma hazırlayan ASELSAN, Ar-Ge projesiyle birlikte yurt dışında tercih edilen, insansız hava araçlarındaki CATS'in deniz türünü ülkeye kazandırmak için çaba harcıyor.

Yorumlar (0)