Türk bilim insanlarından yeni keşif: Dünya literatürüne girdi 

Bilim insanları, Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yaptıkları çalışmalarda 2 yeni deniz canlısı türünü keşfetti ve bunları dünya literatürüne kazandırdı. Yapılan keşif, uluslararası bir bilim dergisinde yayınlandı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.11.2021, 11:30 06.11.2021, 09:37
Türk bilim insanlarından yeni keşif: Dünya literatürüne girdi 

Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun ve öğrencisi Dr. Sevgi Kuş tarafından yapılan çalışmada bulunan 2 yeni deniz canlısı dünya literatürüne kazandırıldı. 

Uluslararası bir bilim dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre bilim insanları, Marmara Denizi ve Karadeniz’de bir çalışma gerçekleştirdi. Kıyılarda dağılım gösteren Nephtyidae / Annelida familyası üyeleriyle ilgili olan bu araştırmada 6 poliket türünden 2 tanesi, bilim dünyasında ilk kez isimlendirildi.  

Sinop’un ismi deniz canlısına verildi 

Türlerden bir tanesi Sinop’a atfedildi ve ismi “Nephtys Sinopensis” olarak belirlendi. Diğer canlı ise Türkiye’ye atfedilerek “Inermonephtys Turcica” olarak isimlendirildi.  



Çalışmayla ilgili bilgilendirme yapan Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun, şunları aktardı: “Yaptığımız bu çalışmada poliket türlerinin taksonomisi işlendi. Çalışma, doktora öğrencim Sevgi Kuş’un tez çalışması kapsamında topladığı örneklerle yapıldı. Bilim dünyası için 2 yeni tür tanımlamış olduk. Bunlardan birini Türkiye’ye diğerini de Sinop’a hediye ettik. Poliketler, denizde yaşayan, tatlı suda da temsilcileri olan fakat yoğun olarak denizlerde bulunan omurgasız canlılardır. Bunların yerleri deniz tabanıdır. En sığ bölgelerde, derin çukurlarda yaşarlar. Çok çeşitli bir yaşam döngüleri ve yaşam stratejileri vardır. Bu kadar çeşitli türe sahip olmaları da bizim onları farklı alanlarda değerlendirmemize imkan sağlıyor. Ayrıca bu poliketler, su canlıları tarafından yem olarak kullanılıyor. Olta balıkçılığında yem olarak kullanılan türleri de var.” 

300 bölgeden gelen örnekler incelendi 

Dr. Sevgi Kuş: “Doktora tezimin küçük bir parçasından oldukça geniş kapsamlı bir işe imza attık. Doktora tezimde Levanti Ege, Marmara Denizleri ve Karadeniz kıyılarındaki 300 farklı bölgeden gelen örnekler vardı. Bu materyalleri Marmara’da TÜBİTAK 1001 çalışmasından, farklı TÜBİTAK çalışmalarından ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme’ projeleri kapsamında aldığımız örneklerden elde ettik. Tezimin küçük bir parçasını, yalnızca Karadeniz ve Marmara Denizi’ni içeren bir çalışma yaptık. Tanımladığımız pek çok tür vardı ama bunların çoğu daha önceden tanımlanmıştı. Biz, tanımlanmayanları bularak 2 tanesini isimlendirdik.” 

Türkiye ve Sinop’un ismini dünyaya duyurduk 

Dr. Kuş: “Yapılan keşifler ile Türkiye’nin biyoçeşitliliğine katkı sağladık. Eğitimimi Sinop’ta aldığım için Sinop’un ismini bu canlıya verdik. Diğerine de Türkiye’nin ismini verdik. Sinop’un ve Türkiye’nin ismini dünyaya bir kez daha duyurduk.” 

Yorumlar (0)