Türk bilim insanlarından Türkiye’de bir ilk!

İskenderun ve Hitit üniversitelerinden bilim insanlarının iş birliğiyle gerçekleştirilen bir projede, omuz, kalça ve diz gibi eklemlerde yer alan hasarlı kıkırdak doku yerine kullanıldığı aktarılan biyomalzemelerin standarda uygun olup olmadığını, daha kısa sürede ve daha ucuz fiyata belirleyen biyotribometre cihazı geliştirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.07.2022, 11:32 05.07.2022, 11:59
Türk bilim insanlarından Türkiye’de bir ilk!

İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Erdoğan Kanca ve Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca’nın geliştirdiği biyotribometre cihazın ülkemiz için bir ilk olduğu kaydedildi. 

"Türkiye için bir ilk olacak"

Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca, eklem rahatsızlığı olan insanlar için hasarlı kıkırdak yerine kullanılan biyomalzemelerin aşınma ve sürtünme performansına ilişkin verilerin elde edilmesinde gerçekleştirilen testlerin standartlara uygun olmasının ciddi önem arz ettiğini, fakat söz konusu verilerin Türkiye’de geleneksel test cihazları ile elde edilebildiğini ifade etti. 

Geleneksel cihazlarla gerçekleştirilen test işlemlerinin daima doğru sonuçlar vermediğini ve bunun, malzeme geliştirme aşamasını olumsuz etkilediğini aktaran Dr. Öğretim Üyesi Kanca, şunları söyledi: 

“Biz, işte bu problemleri aşmak için eklem rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın ihtiyacı olan en uygun biyomalzemeleri belirleyecek cihazı geliştirmek amacıyla proje hazırlamıştık. Uzun süren araştırmalarımız neticesinde, Türkiye’de ilk olan biyotribometre cihazı tasarladık. Bu, biyomalzemelerin aşınma ve sürtünme performansını ASTM ve ISO standartlarına uygun bir şekilde fizyolojik şartlarda değerlendirerek eklemler için uygun olup olmadığını belirleyebiliyor.” 

Büyük ilgi görmesi bekleniyor 

Dr. Öğretim Üyesi Kanca, malzeme geliştirme aşamasında yeni cihazla, eklem protezi prototipine de ihtiyaç olmadan disk, plaka ve pin gibi geometrik yüzeylerle malzemenin aşınma ve sürtünme performansına ilişkin verilerin çok daha hızlı ve ucuz bir şekilde toplanabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Eklem simülatörü ile bu biyomalzemelerin aşınma ve sürtünme performansını değerlendirme süreci haftalarca sürebilirken, geliştirdiğimiz cihaz ile birkaç günde tamamlanabilmektedir. Ayrıca, geliştirilen bu cihaz ile testler, biyolojik sıvılar içerisinde ve vücut sıcaklığında yapılabilmektedir. Hiç durmadan günler ya da saatler sürmesi gereken bu testler sırasında buharlaşan test sıvısı, tasarlamış olduğumuz şırınga pompa sistemi ile takviye edilebilir. Cihaz sayesinde, eklem protez malzemelerine ilave olarak deri ve beyin dokuları için geliştirilen biyomalzemelerin aşınma ve sürtünme bakımından klinik performansı da test edilebilmektedir. Bu derece üstün özellikleri olan cihazımıza, söz ettiğimiz alanlarda biyomalzeme tasarlayan şirketler ile aşınma ve sürtünme testleri yapan üniversite laboratuvarlarının ciddi ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz.” 

“Yurt dışına oranla maliyeti çok daha düşük “

Yaklaşık 250 bin TL’ye geliştirilmiş olan cihazın, yurt dışındaki örneklerine oranla çok daha hesaplı ve uygun fiyatla piyasaya sürülebileceğini söyleyen Kanca, “Cihazımızın piyasaya sürülmesi amacıyla sağlık teknolojilerinde faaliyet gösteren şirketlerle temastayız. Piyasaya bir an önce kazandırılması için girişimlerimiz sürüyor. İmalat ve makine teknolojileri alanında uzmanlaşan tek üniversite olarak ülkemize, bu cihazla ciddi bir katkı verecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)