Türk bilim insanları geliştirdi: Birden fazla hastada kullanılabilecek!

Türk bilim insanları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede muhtemel gereksinim durumuna karşı yoğun bakım koşullarında birden fazla hastanın ihtiyacını karşılayabilecek solunum cihazı aparatı geliştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.04.2020, 15:30 06.04.2020, 15:50
Türk bilim insanları geliştirdi: Birden fazla hastada kullanılabilecek!

Türk bilim insanları, dünyada bir ilke imza attı. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Gülhane Medikal ve Tasarım Üretim Merkezi'nde (METÜM) gerçekleştirilen üretime ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Erdöl, METÜM'ün 3 boyutlu yazıcı ve titanyum malzemeden vücut yedek parçaları ürettiğini kaydederek, tıbbın ihtiyacını karşılamak üzere plastik malzemelerden de üretim gerçekleştirildiğini belirtti. 

"Ücretsiz olarak vermeye hazırız"

Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesini desteklemek için yoğun bakım şartlarındaki hastaların solunum ihtiyaçlarını karşılayan ventilatör cihazlarının daha fazla hastada kullanılabilmesi için aparat ürettiklerini kaydeden Prof. Dr. Erdöl, "Bunlarla ilgili verileri Bakanlığımıza aktardık. İhtiyaç olursa biz bu üretimi yapmaya ve Sağlık Bakanlığımıza ücretsiz olarak vermeye hazırız. Bunu şu anda başarmış durumdayız." ifadelerini kullandı. 

Gülhane Medikal ve Tasarım Üretim Merkezi (METÜM) Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız, söz konusu aparatların 3 boyutlu yazıcı kullanılarak imal edildiğini belirtti.

"Solunum cihazının birden fazla hastada kullanılmasını sağlayan bir aparat ürettik"

Prof. Dr. Ayyıldız, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının arttığı ülkelerde solunum cihazının da birden fazla hastada kullanılmasına gereksinim duyulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ülkemizde şu an böyle bir ihtiyaç yok. İlerleyen dönemde bir ihtiyaç olur ya da bizden bir ihtiyaç talep eden yerler olması durumuna karşı biz de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi olarak bir solunum cihazının birden fazla hastada kullanılmasını sağlayan bir aparat tasarlayıp ürettik."

"En fazla 2 hastada çok elzem durumlarda ihtiyaç duyulursa kullanılabilecek"

Üretilen materyallerin yoğun bakım ve genel cerrahi uzmanlarının bizzat kendileri tarafından hastalarda kullanılıp kullanılmayacağını değerlendirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Ayyıldız, şunları kaydetti:

"Solunum cihazını birden fazla hastada kullandırabilmek için çeşitli çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Şu an için ürettiğimiz ürün, en fazla 2 hastada çok elzem durumlarda ihtiyaç duyulursa kullanılabilecek.

Ürettiğimiz aparat, solunum cihazında ya bilinci yerinde olan hastalarda oksijen desteği sağlamak için ya da entübe edilmiş yani uyutulan hastalarda solunum desteğinin solunum cihazıyla sağlandığı durumlarda kullanılabilir."

"Prototiplerimiz farklı tekniklerle çoğaltılarak kullanılabilir"

Prof. Dr. Ayyıldız,  gerektiği zaman merkezin 7 gün 24 saat çalışarak tüm gereksinimi hızlıca karşılayabileceğine dikkat çekerek, "Daha büyük talepler olursa bizim prototiplerimiz farklı tekniklerle çoğaltılarak kullanılabilir. Umarız hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaz ama olası bir durumda Gülhane METÜM her zaman bu anlamda halkımızın yanında olacaktır." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)