Türk bilim insanından Antarktika’da önemli keşif

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Halıcı, Antarktika'da bilimsel incelemeler sağlayan ilk Türk ekibi içerisinde yer alarak 10 liken çeşidi tespit etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.12.2022, 10:41
Türk bilim insanından Antarktika’da önemli keşif

28 Aralık 2016 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) tarafından bilimsel incelemeler yapılabilmesi amacıyla Antarktika'ya gönderilen ekip içerisinde yer alan Prof. Dr. Gökhan Halıcı, büyük bir keşfe imza attı. Burada kıta inceleme bölgelerinde çalışmalara dahil edilen Halıcı, 10 liken çeşidi buldu.

Kutuplardaki ısı değişimi, öncelikle likenleri etkiliyor

Türk, Çekya ve Ukrayna üslerinde kaldığı süre zarfında 200 farklı çeşide ait olan 800 örnek ile Türkiye'ye geri gelen Halıcı, likenlerle ilgili incelemelerine ülkesinde devam etti. Halıcı, bölgeden aldıkları liken türlerini TÜBİTAK'ın da yardımıyla sınıflandırma çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Son 50 sene içerisinde kutuplarda oldukça yüksek derecede hava sıcaklığı yükselişi meydana geldiğine vurgu yapan Halıcı, söz konusu artışın ortalama 3 santigrat derece olduğunu dile getirdi. Sıcaklık yükselişinin öncelikle organizmalar üzerinde araştırılabileceğini aktaran Halıcı, likenlere dair çalışmaların büyük bir önemi olduğuna işaret etti.

500 liken kadar çalışma yapılıyor

Edinilen bilgilere göre, söz konusu türlerin Antarktika'da karasal bitki örtüsü içerisinde en baskın organizmalar olarak bilindiğini söyleyen Halıcı, 500 kadar inceledikleri liken olduğuna dikkat çekti.

Üç kez Antarktika'ya yolculuk yaptığını ifade eden Halıcı, "Bölgeden bazı örnekler aldık. O örneklere DNA barkodlaması ile çeşitler düzeyinde teşhis sağlıyoruz. Kıta üzerinde 100 senedir likenler ile ilgili incelemeler sağlanıyor. 500 kadar çeşit geçmiş zamanlarda rapor edilmişti. Son altı senede gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla bilim dünyası adına yeni, yani geçmiş zamanlarda dünyanın herhangi bir bölgesinde tanımlanmayan 10 yeni çeşidi orada bitirdik ve isim verdik. Öte yandan 25-30 kadar diğer kıtalardan bilinen ancak Antarktika'da varlığı tespit edilemeyen çeşitleri tespit ettik" dedi.

Antarktika, insan etkisinin dünyada en yaşandığı olduğu bölge

Antarktika'yı insan etkisinin dünya üzerinden en düşük olduğu yer olarak değerlendiren Halıcı, bölgeyi doğal bir laboratuvara benzetti.

Son incelemesi ile ilgili konuşan Halıcı, "Son kısımda iki çeşit belirledik. Bir tanesini 'Rhizocaron ozsoyae' şeklinde isimlendirdik. TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy hanımın adına ithaf ettik. İkinci kısımda ise Antarktika yolculuklarında takribi üç ay süresince evlerimizden uzak kaldık. Büyük oğlumun adına ithaf ederek 'Candelariella ruzgarii' şeklinde isimlendirdik ve bilim dünyasına hediye ettik" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)