TÜBİTAK destek verdi: Kenevir, yakıta dönüştürülecek!

Ege Üniversitesi'nden araştırmacıların öncülüğünde hazırlanan ve "kenevir bitkisi atıklarının biyogaz ve biyokömür üretiminde kullanımı"nı araştıran projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından destekleneceği ifade edildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.05.2020, 15:13
TÜBİTAK destek verdi: Kenevir, yakıta dönüştürülecek!

Ege Üniversitesi (EÜ), birçok kurumdan ve farklı branştan araştırmacıların katıldığı "Kenevir Atıklarının Entegre Enerji Üretimi Yaklaşımıyla Katı ve Gaz Yakıtlara Dönüştürülmesi" isimli multidisipliner projeye Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından destek verildiğini bildirdi. 

Söz konusu proje dâhilinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretimi gerçekleştirilen kenevirlerin atıkları, Ege Üniversitesi'ne gönderilecek.

Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Jale Yanık ile ekibi, kenevirlerin atıklarını biyokömür üretim seçenekleri için inceleyecek. Biyomühendislik Bölümü'nden Prof. Dr. Nuri Azbar ile ekibi tarafından da biyogaza dönüşümü araştırılacak.

Prof. Dr. Yanık, projenin hazırlanması ve paydaşlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 19 ilde de kenevir ekiminin yasal hale getirildiğini anımsattı.

Projenin çıktılarının bakanlık nezdindeki arazi uygulamalarında ve akademik camiada önemli fayda getireceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yanık, "Araştırma Üniversitesi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen üniversitemizin araştırmalarına ve genç bilim adamlarının lisans, yüksek lisans ve doktora bursiyerlerinin yetiştirilmesine önemli oranda destek verecek olan proje, TÜBİTAK ile sözleşmesinin imzalanmasını takiben çalışmalara başlanacak." dedi.

Yorumlar (0)