TSK’nın yeni nesil yerli silah ve araçları  

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımında bulunan yüzlerce askeri savunma aracı ve silahı bulunuyor. Her sene yenileri eklenen bu geniş koleksiyon, son model teknolojik unsurlarla çevrilmiş yeni nesil uygulamaları barındırıyor. Bu silahların ve araçların TSK tarafından kullanılmasının ve başarılar elde edilmesinin ardından yurt dışından verilen siparişlerde de artış yaşandı.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.08.2021, 16:36
TSK’nın yeni nesil yerli silah ve araçları  

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımında bulunan yüzlerce askeri savunma aracı ve silahı bulunuyor. Her sene yenileri eklenen bu geniş koleksiyon, son model teknolojik unsurlarla çevrilmiş yeni nesil uygulamaları barındırıyor. Bu silahların ve araçların TSK tarafından kullanılmasının ve başarılar elde edilmesinin ardından yurt dışından verilen siparişlerde de artış yaşandı.  

Akrep II 

Türkiye’nin ilk elektrikli zırhlı aracı Akrep II, Otokar tarafından üretildi. Akrep zırhlı araçlar ailesinin yeni üyesi olan Akrep II, 2019 senesinde tanıtıldı. Her arazide kullanılabilen araçta hedefleme, haberleşme, bilgisayar sistemleri entegre şekilde bulunuyor.  

Pars 4x4 ve Pars 6x6 

“İçeride ürün satmadan dışarıda satamazsınız.” şeklindeki yaklaşımla üretilen ürünlerden biri olan Pars 4x4 ve Pars 6x6, şimdiden Malezya ve Umman’dan 1 milyar dolar ihracat ücreti kazandırmış durumda. Bu ürünün Türk ordusu tarafından kullanılmasının büyük bir pazarlama etkisi olduğunu söyleyen uzmanlar, yurt dışı ülkelerinde bir ihtiyaç hasıl olduğunda Türkiye’nin rakipleri arasından kolayca sıyrıldığını ve ürünlerini sattığını belirtiyorlar.  



Şarjörler 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in geçtiğimiz günlerde tanıttığı 60 mermilik şarjörler sayesinde kara birlikleri daha uzun süre taarruzda kalabiliyor. Kolay tak-çıkar sistemine sahip olan şarjörler sayesinde personel, şarjör değiştirmekte vakit kaybetmiyor. Pek çok silaha uyumlu şekilde dizayn edilen aracın dünyada benzeri bulunmuyor. 

Minyatür füze 

ROKETSAN tarafından üretilen minyatür füze olan Yatağan Füze Sistemi, ilk olarak 2019 senesinde tanıtıldı. Hassasiyeti, hafifliği ve yatağanlığı ile öne çıkan araç, hava araçların silahı olabilecek konumda. 

Özel Operasyonlar Aracı 

TSK’nın zırhlı muharebe araçları arasına yakın zamanda katılacak olan Özel Operasyonlar Aracı, özel operasyonlara yönelik atış kabiliyeti, EYP’ye karşı etkin koruma, balistik ve mayın koruması gibi özellikleri içeriyor. Özel modüler zırhlı yapıya sahip olan aracın kolayca takılıp sökülen RPG ağı gibi pasif koruma unsurları da bulunuyor. Süpersonik seslere karşı duyarlı, silah kuleleriyle entegre akustik uyarı sistemine sahip olan Özel Operasyonlar Aracı, 360 derece çift kullanıcılı sis havanlarını barındırıyor. Bu araç, ilk kez IDEF 2021 sergisinde görücüye çıktı ve yakın zamanda da TSK tarafından kullanılmaya başlanacağı düşünülüyor. 



Sürü İnsansız Deniz Aracı (Sürü İDA) 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in duyurduğu bir diğer araçlardan Sürü İDA, ilk aşaması tamamlanmış olan projelerden. 

Göksungur İHA 

TUSAŞ tarafından geliştirilen Göksungur, Türkiye’nin en hızlı hava aracı olarak karşımıza çıkıyor.  

Albatros İDA 

Bakanlık ve ASELSAN tarafından ortaklaşa üretilen Albatros İDA, sürü mimarisinin oluşturulması, farklı görevlerin ve formasyonların gerçekleştirilmesi amacıyla oluşturuldu. Bu projede bulunan bir diğer deniz aracı ise Albatros-S. 



Makineli tüfek 

Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullanımına sunulan yerli ve milli makineli tüfek PMT 7,26’nın ilk teslimatları geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. 

Boğaç 

Dünyada yalnızca ABD’de olduğu belirlenen insansız kara aracı Boğaç, 6x6 özelliği ile en zor arazi koşullarında zorlanmadan ilerliyor. Üzerinde bulunan atış tespit sistemi ile düşman ateşini tespit edebiliyor.  

Alpagu  

Sabit kanatlı akıllı vurucu insansız hava aracı sistemi Alpagu, hızlı şekilde hedef tespiti yaparak taşıdığı mühimmat ile imhayı gerçekleştiriyor. “Kendisi hafif, etkisi ağır Alpagu”, 10 dakikada 400 feet yüksekliğe çıkabiliyor. 



Robotik otonom sistemler 

Kara, hava, deniz ve insansız araçlar olarak 4 gruba ayrılan robotik otonom sistemlere yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.  

ATAK-2 

TUSAŞ tarafından geliştirilen ATAK helikopterinin bir üst düzeyi olan ATAK-2, ilk kez 2019 senesinde sergilendi. 

TB2 SİHA 

Polonya başta olmak üzere pek çok ülkenin talip olduğu Bayraktar (TB2) tipli SİHA, TSK’nın yurt dışı görevlerinde sık sık kendisini kanıtlamış araçlar arasında bulunuyor.  



Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi 

ROKETSAN ile Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından geliştirilen 107 milimetrelik ÇNRA Sistemi, TSK personeli için yerli ve milli olarak hazırlandı. Sistem, tek sette 12 roket ateşliyor. 

Tanok 

ROKETSAN tarafından tank mühimmatı olarak üretilen Tanok, geleneksel topçu mühimmatlara alternatif olacak. Lazer güdümlü tanksavar topçu mühimmatı ile TSK’nın ihtiyaçları karşılanacak. 

Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) 

Meteksan Savunma ve ARES Tersanesi tarafından üretilen Türkiye’nin ilk SİDA’sının prototipi tamamlandı. Mavi sularda yüzmeye hazırlanan SİDA, Türkiye’nin deniz gücünü yükselten ve üstün yetenekleriyle dikkat çeken araç, gündüz ve gece görüş kabiliyeti ile milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip. 



Cobra II 4x4 

Yalnızca Türkiye ve dünyadaki 14 diğer ülkede bulunan Cobra ürün ailesinin yeni modeli Cobra II 4x4, Otokar tarafından geliştirildi. Farklı görev ve amaçlara uygun olarak üretilen Cobra II, Cobra I’in daha gelişmiş hali. Ürün, ihracat pazarlarında sık sık tercih ediliyor.  

ZAHA 

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı, az sayıda ülke tarafından üretilebilen araçlardan biri. Araç, havuzlu çıkarma gemilerinde kullanılmak için tasarlandı. 

Cobra II MRAP 

Cobra ailesine kısa süre önce eklenen “Mayına Karşı Korumalı Araç” (MRAP), mayın koruması ve yüksek balistik füze koruması sağlıyor. Ayrıca bu aracın hareket kabiliyeti, Cobra ailesindeki diğer araçların kabiliyetlerinden daha gelişmiş durumda. Her türlü arazi ve iklim koşuluna uyum sağlayabilen araç, üstün performansa sahip. 



Aksungur SİHA 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen Aksungur Silahsız İnsansız Hava Aracı (SİHA), yurt dışı görevlerinde ve terör operasyonlarında etkili olmaya devam ediyor. Gece ve gündüz istihbarat görevlerinde bulunabilen araç, ilk deneme atışında 340 kiloluk KGK-SİHA-82’yi 30 kilometre öteye fırlatmıştı.  

Tüfeğe Monte Lazer Silahı 

TÜBİTAK Ar-Ge tarafından geliştirilen Tüfeğe Monte Lazer Silahı, Milli Piyade Tüfeği’ne monte edilerek kullanılabiliyor.  

Tanksavar Füze Sistemi 

ROKETSAN tarafından üretilen 2’li Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) ve 4’lü Lazer Güdümlü Füze Cirit Podu, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından kara araçlarına entegre edilen sistemlerden yalnızca birkaçı. 



Hisar-O+ Hava Savunma Sistemi 

HİSAR-O+ Hava Savunma Sistemi ile en yüksek ve en uzak menzildeki hedefler imha edilebiliyor.  

Nano İHA 

TEKNOFEST’te tanıtılan ve ASELSAN tarafından yapılan Nano İnsansız Hava Aracı (İHA), açık ve kapalı mekanlarda görev alabilecek şekilde geliştirildi.  

Gemisavar Füze Motoru  

Türkiye’nin ilk yerli ve milli Gemisavar Füze Motoru olan TEI-TJ300 Turbojet, 3 senelik çalışmanın ardından tamamlandı. Testlerden başarıyla geçen motor, dünyadaki örneklerini geride bırakmayı başarmış, 1342 Newton itme gücü ile dünya rekoru kırmış ve bu rekoru da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklamıştı. Motorun seri üretimine 2 sene içinde başlanacak. 



MAM-L Füzesi 

İlk kez Mavi Vatan 2021 Tatbikatı’nda kullanılan MAM-L Füzesi, bugüne kadarki en uzun menzilli atışını yapmış durumda. Deniz Kuvvetleri envanterindeki TB-2 SİHA ile birlikte geliştirilen ve kullanılan füze, su üstü hedeflerini tam isabetle vurabiliyor. 

Deniz Elektronik Harp Süiti 

ASELSAN tarafından geliştirilen Deniz Elektronik Harp Süiti’nin fabrika kabul testleri başarıyla tamamlandı. Hücum gemisi ve TCG Anadolu ile birlikte kullanılan bu süit, insani yardım harekatları ile tahliyelerde rol alacak. 

T629 Taarruz Helikopteri 

TUSAŞ tarafından üretilen helikopter, insansız ve elektrikli yapısıyla dikkat çekiyor. Bu araç, T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ile Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri arasında platform görevi görüyor. 



T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri 

5 tonluk bu helikopter, TUSAŞ’ın diğer ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 

BORA 

Balistik füzeler operasyonlarında sık sık kullanılan BORA, 610 mm çapı ve yerli yapım olması ile öne çıkıyor.  

SAR 762 MT 

Yerli makineli tüfeklerden olan SAR 762 MT, hızlı değiştirilebilir namluya ve kesintisiz atış yapabilen yapıya sahip. 4 ayrı modeli bulunan makineli tüfek, henüz seri üretime geçmedi.  



Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri 

TUSAŞ bünyesinde üretilen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, on tonluk özelliği ile karşımıza çıkıyor.  

Milli Muharip Uçağı 

Türkiye’nin ilk milli muharip uçağı, 2026-2027 senelerinde kullanıma açılacak. TUSAŞ tarafından üretilecek olan uçak için bir İngiliz firması danışmanlık yapacak.  

ULAQ 

Mavi Vatan’ın gözcüsü olan ULAQ serisinin ilk platformu SİDA, Mavi Vatan 2021 Tatbikatı’nda sulara indirilerek tecrübe edildi. Gece ve görüş kabiliyetine sahip olan, 400 kilometre seyir menzili bulunan ve son teknoloji ayrıntılara sahip SİDA, yüzer platformlar ve karargah koruma merkezinden kullanılabiliyor. 



Anadolu Amfibi Harp Gemisi 

TCG Anadolu Amfibi Harp Gemisi, yakın zamanda Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak araçlardan biri. T629 ile birlikte kullanılabilen gemi, hızlı hareket kabiliyeti ile dikkatleri üzerine çekiyor. 

Altay tankı 

TSK’nın kendi eseri olan Altay tankı, Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı olma özelliğini taşıyor. Bu tankın üretiminde, NATO ve BM harekatlarının ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu. 

MPT-76 

Türk mühendisler tarafından yerli ve milli olarak üretilen MPT-76, hali hazırda güvenlik güçleri tarafından kullanılıyor. Hafifleştirilmiş Milli Piyade Tüfeği MPT, daha etkin kullanım imkanı sağlıyor.  



Atmaca 

ROKETSAN tarafından geliştirilen Atmaca, bir tür uzun menzilli gemisavar füzesi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin ilk milli gemisavar füzesi olan Atmaca’nın deneme atışları Sinop’ta yapılmıştı. 

AK40-GL Bomba Atarı 

Güvenlik güçlerinin bomba atar ihtiyacının karşılanması amacıyla üretilen AK40-GL, KKK’ya teslim edildi.  

İstanbul Fırkateyni 

Türkiye’nin ilk yerli ve milli fırkateyni olan İstanbul Fırkateyni, yapımı süren araçlar arasında yer alsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Su üstü harbi, hava savunma sistemi, denizaltı savunma harbi, karakol faaliyeti gibi özellikleri bulunan araç, tek gövdeye sahip istihbarat araçlarından biri. 



Togan 

Songar’ın gelişmiş özellikli, otomatik makineli tüfekli bomba atar özellikli sistemi olarak geliştirilen Togan, TÜBİTAK SAGE’nin envanterleri içerisinde yer alıyor. Togan da Songar gibi kara araçlarına entegre edilebiliyor.  

Portatif Termal Kamera 

KKK ve MSB öncülüğünde üretilecek olan Portatif Termal Kameralar, günün her saatinde kolay kullanım imkanı sağlayarak düşman hedeflerin tespitinde etkili oluyor. 

Silahlı Drone Songar 

TSK’nin ilk yerli ve milli silahlı drone aracı Songar, zırhlı kara araçlarına entegre şekilde kullanılabileceği gibi ayrı olarak da kullanılabiliyor. Songar sayesinde hedef bulma, uzaktan silahlı operasyon yapma gibi faaliyetler yürütülebiliyor.  



ORKA (Torpido Geliştirilmesi Projesi) 

Deniz Kuvvetleri’nin hafif sınıf torpido ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan 324 milimetre Torpido Geliştirilmesi Projesi (ORKA), geçtiğimiz günlerde başlatıldı. ROKETSAN tarafından gerçekleştirilen proje sayesinde dışa bağımlılık azaltılacak. 

Sarp Dual Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi UKSS) 

ASELSAN tarafından geliştirilen araçlardan olan sistem, hedefi otomatik olarak tespit edip imha edebiliyor.  

İKA (İnsansız Kara Aracı) 

Havelsan tarafından tasarlanan insansız kara aracı (İKA), uzaktan kumandalı silah sistemi kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer silah sensörü ile robotik kola sahip. 



Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi 

Yerli ve milli üretim araçlarından biri olan Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi, geçtiğimiz günlerde tanıtıldı ve faaliyetleri, büyük beğeniyle izlendi. 

TCG Anadolu 

Türkiye’de ilk kez üretilen çok maksatlı amfibi hücum gemisi olan TCG Anadolu, yaklaşık 100 adet amfibi görev grubu ve buna bağlı 30 kadar hava aracını taşıyabilecek kapasitede. 232 metre uzunluğa sahip olan gemi, dikey dalış imkanına sahip araçlardan biri.  

OMTAS (Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi) 

Durarak ya da hareket halinde iken hareketli hedeflerin tümünü tespit edebilen ve ateş altına alan OMTAS, zırhlı hedeflere karşı etkin bir silah sistemine sahip.  



Ana Muharebe Tankları (AMT) 

M48A5T2, M60TM, M60A1, M60A3, Leopard 1 ve Leopard 2A4 gibi ana muharebe tanklarından Leopard serileri Alman, M serileri ise ABD üretimi. Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki muharebe sahalarında bu serilerin ürünleri kullanılıyor.  

Tepkisel Reaktif Zırh (ERA) 

ROKETSAN tarafından geliştirilen zırh, kara araçlarına entegre edilerek araçların koruma düzeyleri artırılıyor.  



ASELSAN tarafından tasarlanan araçlar 

Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi (YAMGÖZ), Lazer İkaz Alıcı Sistemi (LIAS), PULAT Aktif Koruma Sistemi (AKS), Güç Dağıtım Ünitesi, ASELSAN Sürücü Görüş Sistemi (ADİS), Sesli Uyarı Sistemi  

İnsansız Mini Tank 

ASELSAN tarafından üretilen insansız mini tank, Kara Kuvvetleri tarafından bu sene içerisinde kullanılmaya başlanacak araçlardan biri. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen araç, ihtiyaç duyulan her sisteme entegre edilebiliyor. Araç, en zorlu arazilerde etkin şekilde kullanılabiliyor.  



Uçak Bombası SARB-83 

TÜBİTAK tarafından geliştirilen Türkiye’nin yerli ve milli ilk uçak bombası SARB-83, dünyada ilk kez Türkiye tarafından kullanıldı.  

Dragoneye elektro-Optik Sensör Sistemi 

Pusula, GPS, soğutmalı termal kamera, yüksek çözünürlüklü gündüz kamerası gibi araçlara sahip olan sensör, sabit kullanım ve araç üstü kullanım için üretilmiş durumda.  






 

Yorumlar (1)
Sabri 3 yıl önce
Bence zayif olan kuvvet acik. Hava kuvvetleri.
Agirlik karaya verilmis. Ama biraz hava kuvvetlerinin niteligi artirilmali.
Sihalar ve ihalar guzel ama. Bir Ordu sihalarla bir yere kadar. Sihalarla yapacaniz seyler belli.
Birde denizalti harpi icin bir proje sart. Elektronik harp projesi olabilir.