TOGG'un markası sonbaharda geliyor!

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu CEO’su Karakaş, yerli otomobilin ilk modelinin son teknoloji ve güvenlik kabiliyetleriyle piyasaya çıkacağını söyledi. Karakaş, yerli otomobille birlikte tüm dünyanın tanıyacağı ve fikri mülkiyetinin tamamıyla Türkiye'de olacağı bir marka için çalıştıklarını belirterek, "Marka belirleme çalışmaları sürüyor. 2020 sonbaharında sonucun ne olduğunu kamuoyuna duyuracağız." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.01.2020, 10:01 28.01.2020, 10:05
TOGG'un markası sonbaharda geliyor!

2019'un son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla tanıtılan yerli otomobil üzerindeki çalışmalar devam ederken yerli otomobili üretecek fabrikanın temellerinin Nisan veya Mayıs 2020'de atılması bekleniyor. Yılda 175 bin adet araç üretme kapasitesine sahip olacak fabrikanın üreteceği ilk modelin SUV model olacağı açıklanmıştı.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, fabrikanın inşaatı için zemin etütlerinin devam ettiğini, 2022'de yerli otomobilin ön üretimine geçmeyi planladıklarını açıkladı. Karakaş, 15 yıllık bir planlarının olduğunu ve plana sadık kalarak yola devam ettiklerini söyledi ve "Baharda temel atılacak. Kaba inşaatın 12 ay süreceğini öngörüyoruz" diye ekledi.

Karakaş, "22 milyar TL’lik yatırımla, yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak fabrikada, 2032 yılına kadar 1 milyon araç üretmeyi planlıyoruz" ifadeleriyle yerli otomobilin cari açığa toplamda 7 milyar avro katkı yapacağını beklediklerini söyledi ve 15 yıl içinde gayri safi milli hasılaya 50 milyar avro katkı yapmasını planladıklarını açıkladı.

TOGG CEO'su, 2024 yılından itibaren ihracata geçeceklerini ve toplam üretimin %10'unu ihracata ayırmayı planladıklarını söyledi ve “Dış pazarlarımız ilk etapta Avrupa ve altyapısı hazır olduğu sürece bazı Türki cumhuriyetler olacak” dedi. Karakaş, şimdiden yurt dışından distribütörlük taleplerinin geldiğini ancak hazır olunmadan böyle tekliflerin değerlendirilmeyeceğini söyledi.

Yerli otomobille birlikte tüm dünyanın tanıyacağı ve fikri mülkiyetinin tamamıyla Türkiye'de olacağı bir marka için çalıştıklarını belirten Karakaş, marka belirleme çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Başka dillerde farklı anlamlara gelmeyecek ve ilgi çekici olacak marka isimleri için çalıştıklarını söyleyen Karakaş, TOGG adının da adaylar arasında bulunduğunu, Almanya, Fransa, Norveç, Rusya ve Türkiye'de marka testlerinin devam ettiğini, 2020 sonbaharında sonucun ne olduğunu kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.

Karakaş, ilk başta 150 olan isim alternatiflerinin şu anda 10'un altına indiğini söyledi ve özellikle kolay telaffuz edilebilen bir isim için çalıştıklarının altını çizdi.

Aracın ilk yurt dışı tanıtımının Şubat'ta İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenecek Mobile World Congress (MWC) etkinliğinde olacağını söyleyen TOGG CEO'su, “Dünya lansmanı hayalimiz ise, 2022 yılında Las Vegas CES Fuarı. Bütün dünya devleri de, yeniliklerini CES’de sergiliyor” diye ekledi. Türkiye'den çok kaliteli bir otomobil markasının çıkmasının kimse tarafından beklenmediğini, bunun da en büyük sebebinin 2022'deki EuroNCAP şartları yüzünden olduğunu söyleyen Karakaş, “Savunma sanayiden bize gelen arkadaşlarla birlikte modelleme ve simülasyonlarla beraber buna hazırlanıyoruz. EuroNCAP çarpışma testlerinde en yüksek seviye için hazırlanıyoruz. Dolayısıyla bizim otomobilimize kimse toz konduramayacak” diye ekledi.

Üretilecek otomobillerin tamamıyla bağımsız ve mümkün olan en yüksek teknolojiyle donatılacağını vurgulayan Gürcan Karakaş, “Direksiyonda biz varız. Kararları biz veriyoruz, kimseye sormuyoruz. Kendi ekosistemimizi kendimiz oluşturuyoruz. Kendi ekibimizin yanı sıra yurt dışında da 400 kadar mühendis bizim için çalışıyor. Tamamen bize ait teknoloji üreten bir markayız” dedi. Karakaş, “2022’de Türkiyede ödenmiş sermayesi en yüksek otomobil şirketi olacağız. Kazandığımız parayı yeni yatırımlara yeni ürünlere harcayacağız. SUV’dan 18 ay sonra Sedan çıkacak” şeklinde konuştu ve 5. model olan MPV'ye hafif ticari bir versiyon eklemeyi de düşündüklerini duyurdu.

Piyasaya rekabetçi fiyatlarla çıkma hedeflerinin olduğunu söyleyen TOGG CEO'su, Türkiye'de elektrikli araç pazarının gelişmemesinden dolayı tam bir rakamı henüz duyuramayacaklarını söyledi ve “Ön sipariş konusunun da, henüz elimizde test ettirecek fazla araç olmaması nedeniyle doğru olmayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte satış kanalları konusunda da bayiliğin yanı sıra internet üzerinden satış konusunu da değerlendiriyoruz”  diye konuştu.

Piyasaya çıkan aracın o dönemin en son teknolojisine sahip olacağının altını çizen Karakaş, elektrik motoru ve otonom sürüş gibi teknolojilerde dünyanın en iyileriyle birlikte çalışıldığını vurgulayarak bu ortaklardan alınanların Türkiye'de nasıl uygulanacağı konusunda araştırma çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Gürcan Karakaş, bu sayede zaman kazanmayı ve tedarikçi firmaların 2022'de üretime hazır hale gelmesini amaçladıklarını, aracın bataryası konusunda ise toplamda 6 şirketle anlşmalarının olduğunu söyledi. Karakaş, “Şu an lityum iyon bataryalar kullanılıyor. 2022’de en son teknoloji neyse, bizim pillerimiz de öyle olacak. Anlaşmalı firmalardan malzemeleri alıp, Türkiye’de paketlemek istiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

TOGG CEO'su, elektrikli araçların şarj altyapısının 2022'de hazır bulunacağını söyledi ve “TOGG olsa da olmasa da, bu altyapı kurulacak. Çünkü Türkiye’nin elektrikli araç dönüşümüne hazır olması gerekiyor. Bu konuda Norveç, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Çin’i yakından inceledik, bakanlıklara da anlattık” dedi.

Las Vegas'ta düzenlenen ve dünyanın en büyüğü olan Tüketici Elektroniği Fuarı’nda bir panelde TOGG'u tanıttıklarını belirten Gürcan Karakaş, fuarda yeni işbirlikleri sağladıklarını, bir şirketle ise bunu imzaya döktüklerini söyledi.

Yorumlar (0)