Tıp tarihinde ilk: 3 boyutlu yazıcı bu kez “damar” üretti

INVAMED & RD Global kampüsünde gerçekleştirilen bir üretim, tüm damar sorunlarına çözüm bulmak için açık kapı bıraktı. Alanında uzman bilim insanları ve mühendisler tarafından gerçekleştirilen üretim faaliyeti sonucunda 3 boyutlu yazıcı ile yapay damar üretildi.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.02.2022, 11:01 22.02.2022, 11:37
Tıp tarihinde ilk: 3 boyutlu yazıcı bu kez “damar” üretti

Bilim insanları ve mühendisler tarafından yapılan açıklamaya göre AR-GE ve ÜR-GE laboratuvarlarında çalıştırılan 3 boyutlu biyo-yazıcı ile yapay damar üretildi. Normal damar elastikiyetine yakın derecede elastik olarak üretilen yapay damar, şirketin laboratuvarında tutuluyor. 

Kalp damar hastalarında kullanılabilecek 

Kalp damar hastaları ile nörovasküler rahatsızlıklarda kullanılması hedeflenen yapay damar, nanoteknolojik bio polimerlerden üretildi. Bu durum ise hastaya olumlu olarak yansıdı çünkü yapay damar kullanan hastaların anti koagülan (kan sulandıran ilaçlar) kullanmadan hayatına devam etmesinin önü açıldı.  

Normal damarın elastikiyetine benzer yapıda üretilen yapay damar biopolimer, yüksek teflon teknolojisi ve 3 boyutlu biyo-yazıcının ortaklaşa kullanılmasıyla üretildi. Tıp teknolojisinde devrim niteliğinde olan bu gelişmeyle birlikte lazer teknolojisi ve 3 boyutlu yazıcıların, canlı dokuya tamamen kaynaşma özelliği olan yapay organlar üretmesinin de önü açıldı. 



Vücuda uygun materyaller içeriyor 

Yapay damar, biyouygun (vücuda uygun olan) materyaller içeriyor. Bu sebeple vücutla arasında doku uyumu yüksek seviyede oluyor ve hatta insan dokusuyla birebir aynı özellikler içerebiliyor. Hatta öyle ki insan vücudunda bulunan organik hücreler ile gerçekleştirilen üretim ile birlikte her hastaya özel damar üretiminin yapılacağı da kanıtlanmış oldu. 

“Biyoprotezleri insanların hizmetine sunuyoruz” 

INVAMED & RD Global Başkanı Raşit Dinç, laboratuvar çalışmaları hakkında şunları ifade etti: “Laboratuvarlarımızda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda yapay damarı klinik olarak ve hayvanlar üzerinde test edeceğiz. Bu testlerin başarılı olması halinde biyoprotezleri insanların hizmetine sunacağız. Küresel tıp pazarında cerrahi enstrümanların oldukça az olduğunu biliyoruz. Biz, bu sektöre katkı sağlamak amacıyla ilk adımımızı attık.” 

Yorumlar (0)