TikTok’tan LGBT’ye engel moderasyonu

TikTok uygulaması her ülkenin yerel kanun ve kurallarını uygulayabileceği seçenekler getiriyor. LGBT paylaşımları için resmi kurumlara moderasyon veriliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.09.2019, 12:23
TikTok’tan LGBT’ye engel moderasyonu

TikTok uygulaması gay ve gay hakları ile ilgili konular pozitif olsa dahîl yerel yönetimlerin kontrolüne alınabilecek, paylaşımları engellenebilecek. Bu uygulama, homoseksüelliğin illegal sayılmadığı ülkelerde de uygulanabilecek.

Toplumsal normlara zarar verdiği düşünülüyor

Çin, Tibet Özerk Bölgesi gibi asya coğrafyasındaki ülkelerde homoseksüellik ile ilgili savunuculuk konularındaki söylemler, TikTok üzerinden toplumsal normlara zarar verdiği gerekçesiyle TikTok’un resmî devlet kurumları tarafından doğrudan engelleniyor. Bu moderatörlüğün birçok ülkenin resmi kurumlarında daha çok kullanılacağı düşünülüyor.

Katı ve cinsiyetçi versiyon

TikTok platformunda paylaşımlara bölgesel moderasyon ile getirilecek engeller, LGBT+ dernek ve vakıflarında tartışılıyor. Bu dernek ve vakıflar,TikTok’un bu güncellemesi için “katı, cinsiyetçi ve homofobik versiyon” tanımlamasını kullanılıyor. Tüm dünyadaki LGBT+ savunuculuğu yapan ve inisiyatif kuran vakıf ve dernekler konuyla ilgili açıklamada bulundular. Aşmak istedikleri, toplumsal cinsiyet tartışmalarına konu olan özgürlük kısıtlamaları, tutucu ahlâk kodlarının küreselleşen dünyada basmakalıplaşacağını, başka sosyal medya platformlarında seslerini duyuracaklarını açıkladılar.

Türkiye’de çoğunlukla terör propagandası yapılan içerikler engelleniyor

Türkiye’de LGBT+ ile ilgili direkt engelleme yok. Sadece cinsel içerik kontrolü yapılıyor, onun dışında terörle propagandası gibi paylaşımlar, Mustafa Kemal Atatürk’e, Recep Tayip Erdoğan’a ve diğer siyasi isimlere hakaret ve iftira sayılabilecek paylaşımlar uygulama üzerinden engelleniyor. Sosyal medya platformlarında terör propagandası ve önemli isimlere hakaretler sadece TikTok platformu üzerinden engelleme ile sınırlanmıyor, bununla birlikte yasal işlem de yapılıyor.

TikTok nedir?

TikTok platformu, anlık ya da daha önce kaydedilmiş kısa süreli videoların paylaşıldığı bir platform. kendisini “yaratıcılık, eşitlik ve çeşitlilik için bir platform” olarak tanımlıyor. Ancak bu slogan, yerel yönetimlerin bilgi teknolojileri ve iletişim kurumları tarafından doğrudan kontrol etme, denetleme ve engelleme hakkı vermesiyle tartışılıyor.

Yorumlar (2)
habercilik bu mu!!!!! 4 yıl önce
Haberin kaynağı nerede ????
Nereden uyduruyorsunuz bu haberleri!!!!!
Okşan 4 yıl önce
https://www.pinknews.co.uk/2019/09/28/tiktok-censored-lgbt-content-conservative-countries-turkey/