Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Ne Zaman Yayınlanmaya Başlanmıştır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.08.2020, 17:45
Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Ne Zaman Yayınlanmaya Başlanmıştır?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başlığı adı altında piyasalara çıkmış olan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ticarette güveni sağlar. 1957 yılından beri hizmet veren Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi birden çok özelliği kendisinde barındırmaktadır.

Türkiye Sicil Gazetesi Ne Zaman Yayınlanmaya Başlanmıştır?

Türkiye Sicil Gazetesi; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ortak kanun kararı ile beraber 2004 yılında ilk defa yayınlanmaya başlanmış ve haftada bir kere Ankara'da yayınlanmaya devam etmiştir.

Türkiye Sicil Gazetesi Nedir?

Türkiye'de faaliyet gösteren kurum ve şirketler kendilerine ait bilgileri ve değişen bilgileri Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayınlamak durumundalardır. Bu sebeple kurulmuş olan bu gazete asıl amacı; yeni kurulmuş bir şirketin burada duyurulmasıdır.

Her ülkede karşılaşılabilecek böyle bir uygulama Türkiye'de de yürütülmektedir. Özellikle batma aşamasında olan, zor durumda, iflas eşiğinde, konkordatoda olan şirketlerin duyurulması ve takip edilmesi gazete eşliğinde yapılır.

Bu gazete sayesinde şirketlerde meydana gelen kadro değişiklikleri öğrenilebilir.

Türkiye Sicil Gazetesi ile Neler Yapılabilir?

Türkiye sicil gazetesi üzerinden yeni kurulan bir şirket ilan vermek zorundadır. Belirli bir ücret ödeyerek bu ilanı verebilir. Türkiye ticaret sicili gazetesi internet sitesi üzerinden;

  • İlan görüntüleme

  • Gönderi takibi

  • Örnek ilan metinleri

  • Ünvan sorgulama

  • Resmi istatistikler

  • Abonelik

başlıklarını inceleyebilirler. Yeni kurulan şirketin vereceği ilan ücreti; Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin yayınlamış olduğu banka hesap numaralarına yatırıla bilmektedir.

Gazetede Yayımlanacak İlan Ücretleri

İlanının kelime başına gazete'de yayımlanmasının belli bir usulü bulunmaktadır. Gazete üzerinden verilecek ilanın türüne ve ilanı verecek olan pozisyona göre ücretlendirme farklılık gösterir. İnternet üzerinden Türkiye ticaret sicil gazetesini üstünden yayınlanmış olan ilanın çıkıp çıkmadığına dair gönderi takibini internet sitesi üzerinden yapabilmektesiniz. Yenilenen rakamları ile Türkiye ticaret sicil gazetesi üzerinde verilecek olan ilanlar şu şekilde sınıflandırılmıştır:

l  Şirket ilanları yayınlamak isteyen kişi yazacağı kelime başına 50 kuruş vermelidir.

l  Kuruluş ilanı için yazılacak olan kelime başına 35 kuruş vermelidir.

l  Kooperatif üzerinden yapılacak olan ilanların kelime ücreti 35 kuruştur.

l  Kişinin ticaretin başlangıcını (kişi başına fiyat) duyurduğu ilan fiyatı 80 TL’dir.

Yorumlar (0)