THY en gelişmiş yolcu uçağına gün sayıyor: Airbus A350

THY filosuna kattığı dünyanın en gelişmiş yolcu uçağı Airbus A350 hangardan çıktı. Peki, THY'nin gözdesi yeni nesil yolcu uçağı Airbus A350'nin özellikler neler? Hangi hatlarda uçurulacak?

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.12.2019, 20:35 22.12.2019, 02:24
THY en gelişmiş yolcu uçağına gün sayıyor: Airbus A350

THY, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı ve Airbus CEO’su Tom Enders’in de hazır bulunduğu Paris’te düzenlenen imza töreninde, Airbus’ın yeni nesil kompozit gövde yapısına sahip geniş gövdeli uçağının satın alımı için 25’i kesin ve 5’i opsiyon olmak üzere toplam 30 uçak için sipariş imzalamıştı.

Bayrak taşıyıcı havayolu ayrıca benzer şekilde Boeing’den de hayal uçak olan adlandırılan 787 Dreamliner uçağından 25 kesin ve 5 opsiyon olmak üzere toplam 30 sipariş vererek, hem Avrupalı üretici Airbus’ı hem de Amerikalı üretici Boeing’i memnun etmişti.

Airbus A350 325 kişilik

THY’nin verdiği siparişler 325 kişilik A350-900 tipi uçaklardan oluşuyor, ancak kalan 5 tanesinden en az birkaç tanesinin A350-1000 modelinin olması bekleniyor. Bu sayede A350-1000 modeli ile, THY, yıllardır Avustralya’da yaşayan Türk gurbetçiler tarafından açılması beklenen İstanbul- Sydney direkt uçuşu için fırsat sunabiliyor olacak. Siparişlerden ilkinin  Mart 2020’de teslim edilmesi bekleniyor. THY’nin yeni uçağının normalde 2020 sonunda teslim edilmesi bekleniyordu, ancak bazı havayollarının siparişlerini ekonomik nedenler sebebiyle iptal etmesi THY’nin uçaklarının birkaç ay erken teslim edilmesine olanak sağladı. Hal böyle olunca, THY’nin yeni nesil uçağı Fransa’nın Toulouse şehrindeki ana üretim hattından TC-LPA kuyruk koduyla ilk defa görüntülendi.

Yüzde 25 yakıt tasarrufu!

THY’nin bu uçakları sipariş etmesinin başlıca sebeplerinden bir tanesi A350 tipi uçaklar, daha önce A380 uçağında kullanılan teknolojiyle, yani kompozit malzeme teknolojisiyle hafifletilerek, yeni gövde ve kanat yapısıyla, güçlendirilmiş motorlarıyla yaklaşık yüzde 25 yakıt tasarrufu sağlıyor. Bunun yanı sıra, yolcuya ise daha fazla konfor sunan özellikleri mevcut. Örneğin; hava nemlendirme sistemi sayesinde, yolcuların soluduğu hava artık kuru olmayacak ve uçak içi basınç seviyesi biraz daha deniz seviyesine yaklaştırılarak, yolcuların özellikle uzun uçuşlarda daha az yorulması sağlanacak. Şuan için dünyanın en gelişmiş uçağı olarak kabul edilen Airbus A350 uçağı, Airbus’ın üretim hattından 403 üretim numarasıyla, yani dünyadaki 403. A350 olarak çıktı. Uçağın, önümüzdeki günlerde motor montajı ve boyama gibi diğer işlemlerinin yapılması bekleniyor.

Airbus A350'nin ilk THY uçuşu 2020 Mart’ta!

Son montajların ve uçuş testlerinin tamamlanmasını takiben, uçak önümüzdeki Mart ayında Türk Hava Yolları filosuna dâhil olacak. THY’nin dört gözle teslim almayı beklediği yeni nesil uçağının hazırlıklarını neredeyse tamamen bitirdi. A350 uçağı, Airbus tarafından A330 ile Common-type yani, ortak tip olarak deklare edilmesinden dolayı, yeni bir filo kurulmasına gerek kalmayacak. Böylece, yepyeni bir tipin getireceği masraflardan da kurtulmuş olunacak. İlk etapta, A330 filosundan bazı öğretmen kaptanlar ile birlikte bazı sorumlu kaptan pilotlar seçilerek conversion (çevrim - fark ) eğitimleri için, Fransa’nın Toulouse kentinde, ABD’nin Miami kentinde ve Singapur’da yaklaşık 2 haftalık eğitime gönderilerek eğitimleri tamamladılar.  Uçağın, ileride A330 filosunun yerini alması bekleniyor. Bu uçağın filoda sayıca çoğalmasını takiben, bazı kiralık A330 tipi uçaklar filodan çıkarılarak asıl sahiplerine teslim edilecek. THY’ ilk 1 yıllık süreçte,  sadece A350 filosunda uçmak üzere seçtiği kaptanlarla yeterli tecrübe birikimi oluşmasının ardından, A330 ve A350 tiplerini tek tip haline getirerek, tüm A330 filosu ekiplerini bu filoda uçar hale getirecek. Bunu yapmak için, sipariş ettiği A350 tipi simülatör siparişlerinin ikisi, İstanbul, Florya Sedat Şekerci kampüsünde kurulumları ve sertifikasyonları tamamlandı. Yani, artık A350 tipi uçakların eğitimleri için yurtdışına göndermeye gerek kalmaksızın, direkt olarak THY kendisi verecek.

THY, bu yeni nesil uçakları hangi hatlarda uçurmayı planlıyor?

THY, Mart ayında teslim almayı planladığı bu uçakları öncelikli olarak ekiplerin eğitimlerinin yani alıştırma uçuşlarının tamamlanması maksadıyla, daha önce Boeing 787 tipinde yaptığı üzere Antalya gibi kısa hatlarda uçurması bekleniyor. İntibak eğitimlerinin tamamlanmasının ardından, bu uçakların öncelikli olarak Londra, Dubai hatlarında uçurulması bekleniyor. Sonrasında ise, Los Angeles, Seul, Sao Paulo, Tokyo, Bangkok gibi hatlarda uçurması planlanıyor.

Habernediyor.com

Yorumlar (4)
Oki 4 yıl önce
Haber oldukça güzel şekilde yazılmış. Airbus A350 uçağıyla ve hatta havacılıkla ilgili daha fazla haber okumak istiyoruz sizlerden.
crixus 4 yıl önce
bu tarz haberlerin devamını bekliyoruz. çok tşk.
Yusuf yakub hoca 4 yıl önce
Merhaba a350 ucagını satın almak isterim. Nereden alabilirim.
Nako dsb 4 yıl önce
Airbus guzel ucak ya valla, bayiliyorum. Boeing alcalirken, cok rahatsız ediyor. Ben zaten cok seyahat eden biriyim. Oldum olasi Airbus severim, alman arabalari da guzeldir. Fransiz grubu arabaları sevmem ama bu airbus ucaklari guzel ya. Haber de guzelmis, bu kadar detayli hicbir yerde haber yok.