Tesla’nın sonu mu geliyor? Araçlar artık eksik parçayla fabrikadan çıkıyor

Küresel çip krizinden en acı şekilde nasibini alan Tesla’da araçlar fabrikalardan eksik parçalarla çıkmaya başladı. Direksiyon sisteminde önceden var olan 2 elektronik kontrol ünitesinden biri artık devre dışı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.02.2022, 12:57 10.02.2022, 09:02
Tesla’nın sonu mu geliyor? Araçlar artık eksik parçayla fabrikadan çıkıyor

2020 senesinin başlarında küresele hızla yayılan Covid-19 enfeksiyonu sebebiyle elektronik çip üreten fabrikalarda üretim ya azaltılmış ya da durdurulmuştu. Başta elektronik cihazlar olmak üzere küçük ev aletleri ve otomobiller dahil çip kullanılan her üründe üretim sınırlamasına gidilmişti. Çip krizinden en çok etkilenen sektör ise otomotiv sektörü olmuştu. Pandeminin sonlarına hızla yaklaşırken dünya genelinde çip üretimi hala eski halini almış değil iken bu durumdan elektrik araç üreticisi Tesla da nasibini almış durumda. 



Tesla, araç parçalarını eksiltiyor 

ABD’nin elektrikli otomobil üreticisi Tesla, otomobillerindeki bazı donanımları kaldırarak ya da sınırlandırarak çip krizine çözüm bulma yoluna gitti. Tesla otomobil satın alan kullanıcılar bir süre önce Model 3 ve Model Y araçlarda USB bağlantı noktalarının eksik olduğunu bildirerek şikayette bulunmuşlardı.  

Şanghay üretimi olan Model Y ve Model 3’lerde eskiden kullanılan iki elektronik direksiyon kontrol ünitesinin de artık tek parçaya düşürüldüğü aktarıldı. Konu hakkında yayınlanan rapora göre Çin, Almanya, İngiltere ve Avustralya başta olmak üzere pek çok ülkeye gönderilen binlerce Tesla araçta bu değişiklik yapıldı ancak müşterilere herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadı. Öte yandan şirketin ABD’de ürettiği araçlarda bu yolu izleyip izlemeyeceği ise merak konusu oldu. 



Farklı otomobiller de benzer çözümü uyguladı 

Küresel anlamdaki çip krizini fabrikalarında yenmek isteyen diğer markalar da benzer yöntemler uyguladı. 2022 model GMC ve Chevrolet’te ısıtmalı direksiyon ve ısıtmalı koltuk özellikleri iptal edilirken General Motors’un pickup modellerinin bir kısmında da mikroçip gereken donanımlar kaldırıldı. 

Yorumlar (0)