Tescilli ilk Covid aşısı görüntülendi!

Rusya’da gönüllülere yeni tip koronavirüs aşısının uygulanışı Anadolu Ajansı tarafından görüntülendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.09.2020, 13:27 18.09.2020, 10:51
Tescilli ilk Covid aşısı görüntülendi!

Rusya’da Covid-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı geliştirilen faz 3 aşamasına ulaşan aşı gönüllüler üzerinde uygulanıyor.

Gamaleya Ulusal Epidemioloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünce bulunan Covid-19 aşısı, başkent Moskova’da gönüllü deneklere uygulanırken Anadolu Ajansı ekibi o anları görüntüledi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ilk ortaya çıktığı 12 Aralık 2019 tarihinden bu tarafa dünyada Covid-19 konusunda ilk tescil edilen "Sputnik V" aşısı, gönüllüler üzerinde yapılan denemelerden daha önce, risk grubunda bulunan sağlık çalışanları ve öğretmenlere yapılmıştı. 40 bin civarında insana yapılması hedeflenen Sputnik V aşısının, gönüllü olarak başvuruda bulunan insanlara yapılmasına bugün başlandı.

Aşılamalar ise Moskova'daki 220 Nolu Şehir Polikliniğinde gerçekleştiriliyor. Aşılama süreci hakkında bilgi veren Başhekim Yardımcısı Vladimir Tereşçenko, Rusya'da Covid-19 aşısının Faz 3 uygulamasına 9 Eylül 2020 tarihinde başlandığını hatırlattı.

Aşı çalışmalarının belirli aşamaları bulunduğunu kaydeden Vladimir Tereşçenko, gönüllü insanların ilk olarak Moskova Belediyesi internet sayfasında bulunan formu doldurarak müracatını tamamladığını ifade etti.

Vladimir Tereşçenko, "Formda çok sayıda soru var. Bu sorulara verilen cevaplara göre gönüllülerin uygunluğunu tespit ediyoruz ve hastaneye çağırıyoruz. Gönüllü kişiler, doktorlar tarafından önce ayrıntılı muayeneden, test ve tahlillerden geçiriliyor. Gönüllü kişilerin heyetimiz tarafından belirlenen ilk kriterlere uygun olması hâlinde kan tahlilleri gibi tahliller ile uyuşturucu ve alkol testleri gibi testler yapılıyor." dedi.

Vladimir Tereşçenko, test ve tahlillerden sonra son aşamada gönüllüye aşının uygulandığını belirterek, aşı uygulandıktan sonra gönüllünün 30 dakika boyunca hastanede kaldığını ve durumunun yakından takip edildiğini, sonuçların problemsiz olması ve gönüllünün de kendini iyi hissetmesi durumunda kontrollü olmak kaydıyla eve gitmesine izin verildiğini bildirdi.

Başhekim Yardımcısı Vladimir Tereşçenko, aşı olan kimselerin takibi ile ilgili bir soruya ise, sağlık durumunu takip etmek için gönüllüye özel bir kol saati takıldığını ve bu bilgilerin doğrudan çevrim içi teknikle kendilerine ulaştığı bilgisini verdi.

Aşı uygulanan kişinin spor ve alkolden uzak durması gerektiğini ancak çok az sayıda olmak koşuluyla sigara içebileceğini söyleyen Tereşçenko, aşının bu aşamada kesinlikle hamilelere, kronik ve alerjik hastalığı olanlara uygulanmadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)