Temsilci bildirmeyen şirketlere üçüncü ceza yolda

Sosyal medya düzenlemesi kapsamında, Türkiye’de temsilci açmaz zorunda olan sosyal medya şirketlerin, temsilcilik açmaması durumunda uygulanan yaptırımlarda verilen sürenin dolmasıyla kesilen 40 milyon liranın ceza kesilmişti. Şimdi sırada reklam yasağı geliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2021, 18:16 07.01.2021, 18:24 Hanife
Temsilci bildirmeyen şirketlere üçüncü ceza yolda

7 ay önce TBMM’de kabul edilen sosyal medya düzenlemesi ile YouTube, Twitter, Instagram ve Facebook gibi sağlayıcılara, Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya şirketlerinin, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için verilen süre çoktan sona erdi.  

5 aşamalı yaptırımdan ikisi uygulandı

Temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Tiktok ve Periscope olmak üzere, 5 aşamadan oluşan yaptırımlarda sürenin dolması ile 10 milyon TL'lik ilk cezalar verildi, daha sonra aralık ayının başında 30 milyon liralık ikinci bir ceza daha kesildi.
Geride kalan süreçte Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, TikTok ve Dailymotion gibi dünyada milyonlarca kişinin kullandığı sosyal medya platformları, inatla Türkiye’de temsilcilik açmaya yanaşmazken Rusya merkezli sosyal medya platformu VKontakte (VK) ve YouTube, Türkiye’de temsilcilik açacağını ilan etti.

3. yaptırım yolda

İkinci yaptırımın ardından sorumluluklarını yerine getirmezlerse, yasa gereği, sosyal medya platformlarına reklam verilmesi yasaklanacak ve bu kapsamda para transferi de yapılamayacak. Böylece Türkiye’deki çok sayıdaki işletme bu platformlara reklam veremeyecek.

Peki, bu ne anlama geliyor? Reklam yasağı ile KOBİ veya birçok şirket artık sosyal medya uygulamalarına reklam veremeyeceği için ciddi zararlara uğrayacak.

Aynı zamanda yine bu tür platformlar üzerinden okuyucularına ulaşmak isteyen haber platformları ve grup sayfaları da artık sosyal medya reklamı veremeyecek.

Sosyal medya platformlarının temsilcilik açmama kararlarını devam ettirmeleri durumunda, internet trafiği bant genişliği %50 daraltılacak. Yine açmazlarsa son olarak bant trafiği % 90 daraltma cezası uygulanacak.

Yaptırım Takvimi

Kasım 2020: 10 milyon TL para cezası (uygulandı)
Aralık 2020: 30 milyon TL para cezası (uygulandı)
Ocak 2021: Reklam yasağı cezası (bekleniyor...)
Nisan 2021: Bant genişliğini %50 düşürme
Mayıs 2021: Bant genişliğini %90 oranında düşürme

Sosyal platformlardan istenen şartlar

•    Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındıracak.
•    Kişi başvurularına ilişkin 6 ayda bir rapor yayınlaması.
•    Türkçe yapılan başvuruların Türkçe cevaplanması.
•    Kullanıcıların herhangi bir ihlal başvurusunda sosyal ağ sağlayıcılarının 48 saat içinde cevap vermesi.
•    Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde hukuka aykırı içerikleri çıkarmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.
 

Yorumlar (0)