Teknoloji tarihinde kara bir leke: İlk NFT dolandırıcılığı gerçekleştirildi

İngiliz makamları, NFT üzerinden vergi dolandırıcılığı ile 1,9 milyon doların devletten kaçırıldığını deşifre etti. Polisler, NFT esere el koydu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.02.2022, 16:05
Teknoloji tarihinde kara bir leke: İlk NFT dolandırıcılığı gerçekleştirildi

Birleşik Krallık, sahte olduğu belirtilen 250 şirketin dahil olduğu bir vergi dolandırıcılığını açığa çıkardı. Tarihin ilk NFT vergi dolandırıcılığı olarak gündemde yer bulan bu konu hakkında açılan soruşturma, İngiltere Vergi Dairesi tarafından duyuruldu. 3 adet NFT’ye (değiştirilemez token) el konulduğunu açıklayan resmi makamlar, 3 kişinin 1,9 milyon dolarlık dolandırıcılık gerçekleştirdiğini doğruladı. 



Polisler, NFT’ye el koydu 

Gelir ve Gümrük İdaresi, 3 adet NFT’ye polis tarafından el konulduğunu ve dolandırıcılık şüphesi bulunanların tutuklandığını duyurdu. Gelir ve Gümrük İdaresi, şüphelilerin çalıntı ve sahte kimlik, ön ödemesi olmayan cep telefonları, yanlış adres ve VPN (sanal özel ağ) gibi özellikler sayesinde kimliklerini bir süreliğine gizlemeyi başardığını aktardı. Dolandırıcıların kullandığı yöntemlerin “gelişmiş teknolojiye sahip yöntemler” olduklarını ifade eden Vergi Dairesi, bu yaşananların teknoloji dünyasında yeni bir boyut açtığını sözlerine ekledi. 



Dijitalin kralı NFT, polisin kabusu oldu 

NFT, değiştirilemez token olarak bilinen ve yalnızca dijital olarak alınıp satılabilen varlıklardır. Hiçbir şekilde somut bir varlık olmayan NFT, 2014 senesinde ortaya çıkan bir tür kripto para olarak düşünülebilir. Gerçek paralarla alınıp satılabilen kripto paraların da hiçbir şekilde somut yanı bulunmamaktadır. NFT’ler, dünyada tektir ve imzaları ile isimleri benzersizdir.  

Pek çok kişi NFT’lerin dijitalin yeni kralı olduğunu düşünürken küresel şirket ve yatırımcıların çoğu, bunların oldukça fazla şişirilen ve yakın zamanda patlayacak olan balonlar olduğunu düşünüyor. Ülkelerin bu eserlerle ilgili herhangi bir düzenleme, yasa ya da kural getirmemesi, fiyatların belirsiz biçimde artması ve satışlar üzerinden sağlanan dolandırıcılıklar ise insanları bu teknolojiden bir adım geride tutuyor.  

Yorumlar (0)