Teknoloji firmasından ilginç proje: 10 bin yıl önceki mamutlar yeniden doğacak

Bir teknoloji firmasınca küresel ısınmayla mücadele emek için 10 bin sene öne nesli tükenmiş olan mamutların DNA teknolojisiyle fil-mamut türü melezlerinin yeniden getirilebileceği ifade edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.09.2021, 17:29 15.09.2021, 15:57
Teknoloji firmasından ilginç proje: 10 bin yıl önceki mamutlar yeniden doğacak

Küresel ısınma ile mücadele için on bin sene önce nesli tükenen yünlü mamutlar tekrar dönüyor.

Fil-mamut melezleri olacak

Yeni bir projeyle altı sene içinde fil-mamut melezlerinin geri getirilebileceği düşünülüyor.

Bir zamanlar Avrupa’da büyük bir kısımda Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da yaşayan ikonik Buz Devri türlerinin soyları yaklaşık olarak 10 bin sene önce tükendi.

6 ton ağırlığa kadar çıkabiliyorlardı

Yünlü mamutların boyları 4 metreye kadar çıkıyordu ve ağırlığı ise 6 tona gidiyordu. Hayvanların neslinin tükenmesi ısınan iklimler ve aşırı avlanma sebebiyle gerçekleşti.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli genetik ve biyobilim firması Colossal, tarih öncesi devri geri getirmek maksadıyla 15 milyon dolarlık fon toplamayı başardı.

Program Asya fillerini Kuzey Kutbu’nun yaşamına uyacak şekilde ayarlayıp korumaya yardımcı olmanın şekli olarak sunuldu.

Küresel ısınmayla mücadelede etkili olacak

Ekip bununla beraber melezleri Kuzey Kutbu bozkırlarına sokmanın, küresel ısınmanın kimi etkileriyle ve bozulan habitatın restorasyonuyla mücadelede yardımcı olabileceğini söylüyor.

Ayrıca fil-mamut karışımlarının ağaçları devirebileceği ve Arktik otlakların yenilenmesine yardım edeceği bunun da zemini serin tutacağı savunuldu.

Crispr kullanılacak

Bunu başarmak için şirket CRISPR (gen düzenleme araca) kulanacak. 2020 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nün verilmiş olduğu teknolojiyle tekrar yünlü mamutların dünyada otlayabileceği düşünülüyor.

Mamutları 10 bin sene önce olduğu şekliyle geri getirmek söz konusu değil. Çünkü onların büyüyebileceği bir rahim yok. fakat onların soğuğa dayanıklı olan fil versiyonları gen dizilimleriyle doğabilir.

Firmanın amacıysa 6 seneye kadar ilk yavruların dünyaya gelmesine yardımcı olmak. Öncelikle mamut embriyolarını büyütmek maksadıyla yapay rahimler kullanılacak. Bir noktaya kadar gelişen embriyolar burada filin rahmine yerleştirilecek.

Colossal amaçlarının Jurassic Park oluşturmak olmadığını ifade ediyor. Yine de eğer mamutlar dünyaya gelirse Jurassic Park’ın gerçek dünyadaki şeklini andıran Rusya’da bulunan Pleistocene Park’a bırakılacak.

Yorumlar (0)