Teknoloji firmaları Rusya’ya yaptırımlarını peş peşe açıkladı: İşte tüm liste…

Dünya devi teknoloji markaları da Ukrayna’nın işgaline sessiz kalmadı ve Rusya’ya yaptırımlarını peş peşe duyurdu. İşte Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından teknoloji firmalarının açıkladığı yaptırım kararları…

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.03.2022, 14:15 05.03.2022, 15:54
Teknoloji firmaları Rusya’ya yaptırımlarını peş peşe açıkladı: İşte tüm liste…

Ukrayna’nın Rusya’ya dair başlattığı işgal hareketinin 10. gününde, ilk günden itibaren yaptırım kararı alan firmaların sayısı da gitgide artıyor. Uluslararası firmalar Rusya’yı köşeye sıkıştırmak amacıyla harekete geçti. Pek çok firma ve ülke tarafından her alanda çeşitli yaptırımlar uygulandı. Bu haberde ise Rusya’ya teknoloji firmalarının uyguladığı ambargolar ve yaptırım detaylarını sizlerle paylaşacağız.

Apple

Geçtiğimiz günlerde Apple tarafından yapılmış olan açıklamayla dünyanın en büyük markalarından biri olarak Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı derin bir endişenin duyulduğu ifade edildi.

Firmanın insani çabalara destek verdiği ve mülteci krizine yardım sağladığının kaydedildiği açıklamada, ekiplerin Ukrayna’yı desteklemek için elinden gelen her şeyi yaptığı kaydedildi.

Yine açıklamanın devamında, “Rusya’nın işgaline cevap olarak, Apple olarak Rusya’da bütün ürün ve satışlarımızı durdurduk.” denildi.

Ayrıca açıklamada Apple Pal ile beraber diğer hizmetlerin de kısıtlandığı söylenerek Rusya dışındaki mağazalarda Sputnik News ve RT News gibi uygulamaların indirilemeyeceği ifade edildi.

Adobe

Amerika Birleşik Devletleri merkezli, dünyanın 10 büyük medya ve grafik yazılımlarını üreten firma Adobe tarafından da Rusya’ya tam blok uygulanacağı bilgisi paylaşıldı.

Amazon

Amazon tarafından da Rusya’ya yaptırımlar dahilinde bütün perakende satışlara blok koyulduğuna yönelik bilgi verildi. Ayrıca Amazon CEO’su Andy Jassy, Ukrayna’ya 10 milyon dolara kadar bağışta bulunmaya ilişkin bir söz de verdi ve ülkenin siber güvenliğini sağlamak hususunda yardımcı olacaklarını kaydetti.

AMD

Dünyaca ünlü mikroçip firması AMD tarafından da Rusya’nın işgali nedeniyle Rusya’ya yapılan bütün endüstriyel işlemci sevkiyatlarının durdurulacağı iddia edilmişti.

Firma tarafından çok geçmeden açıklama geldi ve “Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerce Rusya’ya uygulanmış olan yaptırımlara dayanarak, firmamız ürünlerimizin Belarus ve Rusya’daki dağıtımını ve satışını askıya alıyor. Belarus ve Rusya’ya sevkini yaptığımız işlemciler ve AMD’nin desteklediği bilgisayar ürünleri de dahil.” denildi.

Airbus

Havacılık firması Airbus tarafından da Rusya’ya getirilen yaptırımlar dahilinde ülkeye uçak yedek parçalarının gönderilmesi ve Rus hava yollarının desteklenmesinin durdurulduğu ifade edildi.

Ayrıca Airbus’un Rus müşterilere sağlamış olduğu mühendislik hizmetlerine ilişkin gerekli incelemeler yapılarak yaptırımlarla uyum içerisinde yapılıp yapılamayacağının tespitinin yapılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Apple Pay

Apple Pay ödemelerinin de Rusya’ya uygulanan yaptırımdan dolayı aktif olmayacağı kaydedildi.

Audi

Dünyaca ünlü otomobil markası Audi’de Rusya pazarından çıkış yaptığı bilgisini paylaştı.

BBC

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya Parlamentosu’ndan geçen kararla beraber Rusya ordusuna ilişkin kasıtlı bir şekilde sahte haberler yapılması durumunda cezanın uygulanmasına ilişkin yasaya onay çıktı. Buna göre BBC tarafından yapılan açıklamaya göre ülkedeki bütün gazeteciler ve çalışmalarının geçici bir şekilde askıya alındığı bilgisini paylaştı.

BBC Genel Müdürü Davie tarafından geçen yeni mevzuatla birlikte “bağımsız gazeteciliğin suç haline getirildiğini” söyleyip karar karşısında tepkisini dile getirdi.

BMW

Ünlü otomotiv markası BMW de Ukrayna’nın işgaline sessiz kalmadı. BMW, Rusya’ya yönelik ihracatıyla ülkedeki üretimini durduracağını söyledi.

BMW sözcüsü yaptığı açıklamada, “Ukrayna’ya dair saldırganlığı kınıyoruz ve meydana gelen gelişmeleri dehşet içerisinde izliyoruz. Mevcut jeopolitik durum sebebiyle, yapılacak olan bir sonraki duyuruya dek Rusya pazarına dair ihracatımızı ve yerel üretimimizi durduracağız.” şeklinde konuştu.

Bununla beraber BMW Ukrayna’daki kimi tedarikçi firmaların kapatılması gibi tedarik zinciri aksamalarının da üretimi etkileyeceğini kaydetti.

Boeing

Boeing firması da yaptığı açıklamada yaptırım kararlarını duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri merkezli havacılık ve uzay firması Boeing Rus havayollarına vermiş olduğu desteği askıya aldığını kaydetti.

Boeing tarafından yapılmış olan paylaşımda, “Moskova’daki başlıca çalışmalarımızı askıya alarak Ukrayna’nın Kiev şehrinde bulunan ofisimizi geçici bir şekilde kapattık ve Rus havayolları için bakım, parça ve teknik destek hizmetlerini de askıya alıyoruz. Bölgede çatışmalar devam ederken ekip arkadaşlarımızın güvenliğini sağlamaya odaklanmış durumdayız.” denildi.

Cadillac

Cadillac da Rusya’nın saldırılarına sessiz kalmadı. Firma Rus pazarından çekildiğini ifade etti.

Chevrolet

Dünyaca ünlü otomotiv şirketi Chevrolet de yaptırımlar dahilinde Rus pazarından çekildiğini söyledi.

Cinema 4D

Dünyada yaygın olarak kullanılan 3 boyutlu modelle programı Cinema 4D uygulaması da artık Rusya’da çalışmıyor.

Dell

Bilgisayar markası Dell tarafından da Rusya’ya yaptırım uygulandı. Firma Rusya’daki tüm ürün satışlarını askıya aldı ve Rusya’ya yaptırım uygulayan Batılı firmaların yanında yerini aldı.

Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan şirket geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada, yaptırım sonrasındaki adımları belirlemek için Ukrayna’daki durumun yakından takip edildiğini ve alınan kararın bir nedeninin de çatışmadan etkilenen çalışanlarına yardımcı olabilmek maksadı olduğuna dikkat çekti.

Dropbox

Bulut depolama ve dosya barındırma hizmeti veren Dropbox da Rusya’ya yaptırım uygulayan firmalar arasında yerini aldı. Firma yaptırımlar dahilinde uygulamasının Rusya’da çalışmayacağını duyurdu.

DHL

Dünyanın en büyük lojistik firmalarından olan DHL den de Rusya’ya yaptırım kararları dahilinde Rusya varış noktalı gönderilerin kabul edilmeyeceğine ilişkin kararını açıkladı.

Buna göre müşterilerin Rusya’ya gönderecek oldukları gönderiler firma tarafından reddedilecek ve savaş süresince gönderi kabulü yapılmayacak.

Disney

Disney tarafından da Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rusya’da film gösterimlerinin vizyona girişlerinin durdurulduğu kaydedildi. Disney, yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın sebepsizce işgaliyle trajik insanı kriz dikkate alındığında filmlerin Rusya’daki gösterimini durduruyoruz.” denildi.

Ericsson

İsveç merkezli telekomünikasyon firması Ericsson, Rus pazarından çekildiği bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

Ford

Rusya’dan çekilen otomotiv üretici firmaların arasına Ford da dahil oldu. Ford geçtiğimiz günlerde Rusya’daki operasyonlarını durdurmaya ilişkin karar aldığını ifade etti.

Firmanın CEO’su Jim Farley, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda endişelerini paylaştı ve Rusya’nın işgaline tepki göstererek Ukraynalı vatandaşlara yardım edeceklerini söyledi. Ford yardım dahilinde Ukrayna’nın yardım fonlarına toplamda 100 bin dolar bağış yapacak.

General Motors

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Chevrolet, Cadillat, Buick gibi önemli markaların üreticisi General Motors tarafından Rusya’ya aktarım yapılmasının durdurulduğu bilgisi paylaşıldı.

General Motors Venezuela'daki tüm işletmelerini durdurdu

Google

Rusya’ya bir yaptırım da dünyanın önde gelen teknoloji firması Google’dan geldi. Google uygulama marketinden Sputnik ve Russia Today uygulamalarını kaldırma kararını aldığını açıklayan Google, dijital cüzdanla ödeme imkanı veren Google Pay’i de kullanıma kapatmıştı.

Firmanın çatı kuruluşu olan Alphabet de Rusya’yla olan reklam ilişkilerini askıya aldıklarını ve ülkedeki bütün reklam satışlarını durdurduklarını kaydetti.

Google’ın Haritalar servisinin de Rusya’da düzgün bir şekilde çalışmadığı ifade ediliyor.

Google milyarlarca dolarlık davayı kaybetti

HP

HP adıyla bilinen bilgisayar, masaüstü, yazıcı gibi teknolojik ürünler üreten Hewlett-Packard tarafından Putin’in Rusya’yı işgaline cevap olarak yaptırımların parçası olarak Rusya’ya yapılacak olan ürün sevkiyatların askıya alındığı kaydedildi.

HP, Samsung'un yazıcı bölümünü satın alıyor

Intel

Dünyanın en büyük mikroçip tedariki firmalarından bir başkası Intel. Intel de Rusya’ya yaptırımlar dahilinde mikroçip tedarikini yasakladığını duyurdu.

Intel tarafından yapılan açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınıyoruz. Belarus ve Rusya’daki müşterilere bütün gönderilerimizi askıya alıyoruz. Bu zorlu durumda, özellikle bölgeyle bağları bulunan çalışanlarımızı desteklemek için çabalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Intel'in üçüncü çeyrek geliri beklentilerin altında kaldı

Jaguar

Jaguar’da yaptırımlar dahilinde Rusya pazarından çekildi.

Jooble

Türkiye’de de hizmet veren iş bulma sitesi Jooble, Rusya ve Belarus’taki hizmetlerini askıya aldı.

Lenovo

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Lenovo Rusya’ya yaptığı sevkiyatlarını durdurduğunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

LinkedIn

İş dünyasının profesyonellerini ve iş arayanları bir araya getiren sosyal iş ağı LinkedIn Rusya’ya yaptırımlar dahilinde Rusya’dan çıkmaya hazırlandığı bilgisini paylaştı.

Mastercard

Mastercard Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla Rus finans kuruluşunu ödeme ağından çıkardığını kaydetti. Ayrıca Mastercard Ukrayna’ya 2 milyon dolarlık insani yardım yapacağını duyurdu.

Mercedes

Otomotiv firmasının yaptırım uygulayan devleri arasına Mercedes-Benz de adını yazdırdı. Mercedes, Rusya’ya otomobil satışlarını durdurduğunu açıkladı.

Meta

Facebook’un yeni adı Meta. Meta’nın Küresel İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Avrupa Birliği’nden, Rusya’nın devlet kontrolündeki medyasına ilişkin daha çok adım atılmasına ilişkin talepler geldiğini söyleyerek, “Mevcut durumun istisnai durumu göz önüne alındığı zaman Avrupa Birliği genelinde Sputnik ve RT’ye erişime kısıtlama getireceğiz.” dedi.

Mitsubishi

Japon otomobil markası Mitsubishi Motors Corporation tarafından da Rusya’daki 141 servis merkezinin kapatılacağına ilişkin duyuru paylaşıldı.

Netflix

Video içerik platformu Netflix de Rusya’ya yaptırım uygulayan firmalar arasında yerini aldı. Netflix çekimleri de başlayan Zato dizisi dahil olmak üzere Rusya’ya ait 4 dizinin yapımını askıya aldığını duyurdu.

NHL

National Hokey Ligi, yani Ulusal Hokey Ligi tarafından Rusya’daki oyunculara tam blok uygulanacağı kaydedildi. Ayrıca Ukrayna’nın yanında olduğunun gösterilmesi için sezonun kalan maçları için Ukrayna Milli Marşı’nın maç öncesinde çalınacağı ifade edildi.

Nintendo

Nintendo, yapmış olduğu duyuruda Nintendo’nun Rusya mağazanın geçici olarak kullanım dışı olduğunu ve mağaza üzerinden Rus rublesi cinsiyle oyun satın alınamayacağını söyledi.

PayPal

Ödeme hizmeti PayPal da Rusya’nın para çekme hesaplarının dondurulduğu bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

PlayStation

Ukrayna tarafından sosyal medya hesabından yayımlanan gönderide Sony ve Microsoft etiketlenerek, PlayStation ve Xbox’ı Rusya pazarından çıkmaya çağırılmıştı.

PlayStation kanadından yeni gelen açıklamaya göre ise pazardan çıkma mesajı gelmedi ama gişe rekorları kıran ve merakla beklenen Grand Turismo serisinin 7’inci oyunu sessiz bir şekilde Rusya’da satıştan çıkartıldı.

Porsche

Dünyaca ünlü spor araba markası Porsche da Rusya pazarından çıktığını duyurdu.

Renault

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline bir yaptırım da ünlü otomotiv firması Renault’tan geldi. Renault Moskova’da bulunan fabrikasında geçici olarak üretimi durduracağını kaydetti.

Firma üretime bir zaman ara vermenin sebebi olarak ise lojistiğe ilişkin yaşanan sorunlarla hammadde tedarikini gösterdi.

Samsung Pay

Google ve Apple Pay gibi Samsung’un hızlı ödeme imkanı veren Samsung Pay hizmeti Rusya’da engellendi.

Snapchat

Popüler sosyal medya platformlarından Snapchat, etkileşimi yükselten Snap Map özelliğini Ukrayna’da askıya aldığını duyurdu. Firma Ukrayna’da savaşın sürmesi ve sivillerin zarar görmesini önlemek maksadıyla bu özelliğin kötüye kullanılmasını istemediğinden bu yöntemi izlediğini kaydetti.

Ayrıca Rusya ve Ukrayna’da Snapchat’in reklam göstermeyeceği bilgisi de paylaşıldı.

Sony

Sony tarafından Rusya’ya film dağıtım bloğu yaptırımı geldi. Sony Marvel uyarlaması olan Morbius’un Rusya’daki gösterimini durdurduğu bilgisini paylaştı.

Spotify

Amerika Birleşik Devletleri merkezli dijital platformlar tarafından uygulanan yaptırımlara müzik uygulaması Spotify da dahil oldu. Geniş çaplı bir engelleme henüz bulunmasa da Sputnik ve RT’nin podcast içeriklerinin uygulamada yer almaması yönünde karar alındığı bilgisi paylaşıldı.

TikTok

Sosyal medya platformlarından TikTok da Rusya’ya yaptırımlar dahilinde platformdaki devlet destekli Rus medyasına ait içeriklere ilişkin uyarılar yapılacağını ve etiketleneceğini ifade etti.

Toyota

Toyota tarafından yapılan açıklamada Ukrayna’ya savaş açan Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygulanacağını ve St. Petersburg’da bulunan fabrikasında gerçekleştirilen üretimin “bir sonraki duyuruya dek” durdurulacağı kaydedildi.

Twitter

Öte yandan Twitter Safety hesabı üzerinden yapılmış olan paylaşımda ise Rusya’da reklamların geçici bir süreliğine askıya alındığı söylendi. Yapılan açıklamada, atılan adımın kamu güvenliğini sağlamak amacıyla atıldığı söylenildi.

Ayrıca Twitter Rus vatandaşlarının yeni hesaplar oluşturmasına da yasak getirdi.

Visa

Mastercard gibi Visa’da Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak Rus finans kurumlarını ödeme ağından engelledi. Bununla birlikte 2 milyon dolarlık Ukrayna’ya insani yardım yapma kararı aldı.

Youtube

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sebebiyle Youtube tarafından da Rus devlet medyasının reklamlarını yayımlamama ve para kazanmasının askıya alındığı duyuruldu.

Zoom

Ünlü konferans ve toplantı yazılımı Zoom tarafından da Rusya’ya uygulanan yaptırımlar dahilinde yazılım geliştirme lisansları iptal edildi.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)