Teknoloji devleri bizi dinliyor

Son zamanlarda peş peşe yaşanan skandallarda Silikon Vadisi'nin büyük teknoloji firmalarının, kullanıcıların seslerini dinlediği ortaya çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.08.2019, 14:51 16.08.2019, 15:22
Teknoloji devleri bizi dinliyor

Cambridge Analytica skandalı ile 87 milyon Amerikalının verilerinin toplanarak 2016 Amerikan seçimlerini manipule etmek için kullanılması, mahremiyet ve veri güvenliği konusundaki tartışmaları şiddetlendirmişti. Cambridge Analytica skandalından sonra gelen soruşturma sonucu Facebook, ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından 5 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Cambridge Analytica'dan sonra veri skandalları son günlerde "ses dinleme" haberleri ile devam ediyor. Bloomberg sitesinin yaptığı habere göre Facebook, Messenger kullanıcılarının seslerini para verdiği üçüncü kişilere dinleterek yazıya döktürdü.

Habere göre, Facebook'un ödeme yaptığı firma çalışanları, sesli mesajların kime ait olduğunu ve nereden geldiğini bilmediklerini, kendilerinden sadece deşifre hizmeti istendiğini söyledi. Facebook dinlemelerden sadece "yazıya dökme hizmetine" izin veren kullanıcıların etkilendiğini duyurdu. Şirket yazıya dökme sisteminin konuşulanları doğru algılayıp algılamadığını kontrol etmek için böyle adım attığını ifade etti.

DİNLEMELER NEDEN YAPILIYOR?

Amazon, Apple ve Google yapılan dinlemelerini ürünlerinin geliştirmesi ve daha iyi hizmet vermesi için yapıldığını aktarıyor. Büyük şirketlerin kullanıcıları dinlemesi temel olarak makine öğrenmesine bağlı olan yapay zekalarını geliştirmek için yapılıyor. 

Günümüzde makine öğrenmesinin en önemli unsuru derin öğrenme (deep learning) temelde, algoritmanın mevcut verilerle beslenmesi ve daha sonra insan müdahalesine ihtiyaç olmadan verileri tanıması anlamına geliyor. Sadece ses sistemlerinde değil, günümüzde pek çok şirket, görüntü ve metin sistemlerini geliştirmek için kullanıcıların verilerinden yararlanıyor.
 

Yorumlar (0)