Teknoloji çağı hastalığı: Nomofobi ve Fomo!

Akıllı telefonlardan uzak kalamama ve sürekli diğer insanların deneyimlerinden haberdar olma korkularına karşı Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi tarafından bir uyarı metni ve videosu yayınlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.11.2019, 10:15
Teknoloji çağı hastalığı: Nomofobi ve Fomo!

Teknolojik kaynaklara erişim çoğaldıkça ve bilginin yayılma hızı arttıkça aslında büyük bir tehlike de bütün bu gelişmelerle birlikte geliyor. Teknoloji bağımlılığı. Yani büyük oranda akıllı telefon bağımlılığı.

Aslında akıllı telefon kavramı çok da uzak bir geçmişe dayanmıyor. Belki bilinen manasıyla ilk akıllı telefonların yayınlanmasının üzerinden 15 sene bile geçmedi. Fakat özellikle sosyal medya mecralarının bu kadar popüler olması ve sürekli yeni iletişim araçlarıyla karşılaşmamız gün içerisindeki etkinliğimizin büyük bir kısmını bunun üzerinden sağlıyor olmamız ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bağımlılığı.

Yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından teknoloji bağımlılığının paylaşıldığı bir uyarı metni yayınlandı. Metinde şu ifadeler yer aldı:

"Akıllı telefon bağımlısı mısınız? TÜİK verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %96’sında cep telefonu bulunuyor ve kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sıralarda yer alıyor. Modern çağın hastalıkları #nomofobi ve #fomo'ya karşı bilinçlenelim. Sosyal medyanın tutsağı olmayın."

Bununla birlikte nomofobiye karşı Twitter hesabından da bir gönderi paylaşıldı ve gönderide de şu ifadeler kullanıldı:

"Sosyal medyada arkadaşlarınızın durumlarından sürekli haberdar mı olmak istiyorsunuz? Kendinizi takip etmekten alıkoyamıyorsanız 'fomo' olabilirsiniz.

Telefondan uzak kalamıyorsanız, haber alamadığınızda panikliyorsanız, hatta korkuyorsanız 'nomofobi' olabilirsiniz. Bunlar çağımızın yeni hastalıkları. Sosyal medyanın tutsağı olmayın."

Nomofobi nedir?

Kelime anlamıyla “No mobile Phobia” dan gelen nomofobi kelimesi, cep telefonsuz kalamama ve bu durumdan dolayı aşırı derecede endişe duyma anlamını taşıyor.

Fomo nedir?

Fomo ise bir çeşit anı kaçırma korkusu olarak ifade edilebilir. Açılımı “Fear of missing out” olan kelime, bireyin sürekli olarak başkalarının deneyim kazandığı şeylerden uzakta ve eksik kalma duygusunu ifade eder. Bu korku içerisindeki birey sürekli olarak başkalarının ne yaptığını izleme güdüsü içerisindedir.

İçerisinde bulunduğumuz teknoloji çağında işimizi bu kadar kolaylaştıran teknolojik cihazların aynı zamanda farkında olmadan bizi bağımlılık çemberine sürükleyebileceği hiç uzak bir ihtimal değil. Bu yüzden teknolojinin verimli ve yeterli düzeyde kullanımı konusunda tüketicilere son derece bilinçli olmaları öneriliyor.

Yorumlar (0)