Tekirdağ'da lise öğrencileri, insansız bir su altı aracı tasarladı

Tekirdağ Çorlu’da bir grup lise öğrencisi, öğretmenlerinin de yardımıyla "Boray" isimli insansız bir su altı aracı tasarladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.05.2021, 11:47 30.05.2021, 09:16
Tekirdağ'da lise öğrencileri, insansız bir su altı aracı tasarladı

Tekirdağ’da, Çorlu Ticaret Borsası Anadolu Lisesi 10 ve 11. sınıfta eğitimlerini sürdüren bir grup öğrenci, İstanbul'da eylül ayında yapılması planlanan Teknofest 2021 çerçevesinde düzenlenecek yarışma için çalışmalarına başladı.

İnsansız bir su altı aracı tasarladılar

8 kişiden oluşan öğrenci grubu, oluşturdukları model üzerinde çalışmalarına başlarken, “Boray” isimli bir insansız su altı aracı olarak tasarladıkları projeyi Teknofest’e yolladı. Bu çalışmalarıyla 95 puan alan öğrenciler, yarışmaya katılma hakkı kazandı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada öğrencilerin tasarladıkları projeye güvendiklerini açıkladı.

Yarışma konusunda büyük heyecan yaşadıklarını ifade eden Hüseyin Erdoğan, "İstanbul'da düzenlenecek Teknofest’e bu öğrenci grubumuzla katılacağız. Gelişime ve bilime katkı sunacaklarına inanıyoruz." sözlerini kullandı.

Öğrencilere danışmanlık yapan öğretmen Raşit Ürer, tasarım çalışmalarına 4 öğrenciyle başladıklarını aktarırken, ardından bu sayının 8'e çıktığını belirterek, projelerinin iyi bir aşamaya ulaştığını aktardı.

Grupta yer alan öğrencilerden Polat Geçdoğan, hem kendilerini geliştirmeyi hem de ülkelerine katkı sağlamayı amaçladıklarına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Tasarlayacağımız araç, bir robot olarak su altında insansız bir şekilde hareket edecek. İlk başta aracımızın su altında başarılı bir şekilde çalışması lazım. Aracımızın hareket kabiliyetinin de yüksek olması lazım. O yüzden tasarladığımız aracı sızdırmazlık ve yüzme testlerinden geçirerek bu sorunları çözüyoruz. Aracımız hazırlanan parkurda, havuzun dibinde bulunan kartları toplayarak farklı bir yere aktaracak. Bunun dışında havuzun dibinde bir Türkiye haritası bulunuyor ve araç, Türkiye’nin 7 bölgesini tek tek taşıyarak Türkiye haritasını meydana getirecek."

Ekipteki öğrencilerden biri olan Beril Yıldırım, ciddi bir çalışma sürecinden geçtiklerini ifade ederek "Takımın koruma ve mekanik bölümünde yer alıyorum. İnsansız su altı aracımızın söz konusu motor kontrolü iki üniteden meydana geliyor. Biri su altı ünitesi diğeri ise kara ünitesi. Su altı ünitesini kara ünitesiyle haberleştirmek için ağ bağlantısı bulunan bir parça kullanıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Okul Müdürü Suat Altıparmak, öğrencilerine güvendiğini söyleyerek "Projenin bitmesinin ardından, eylül-ekim aylarında herhangi bir erteleme yaşanmazsa İstanbul'da sergilenmesini düzenleyeceğiz. Okulumuzun ile birlikte öğrencilerimizin, bilimsel çalışmalara yönelme zamanının çoktan geldiğini düşünüyorum." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)