Tehlikeli büyüklükteki bir astreoid Dünya'ya çarpabilir!

Bir uzman, tehlikeli büyüklükte bir asteroidin Dünya'ya çarpma ihtimalinin zannedildiğinden yüksek olduğunu ileri sürdü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.01.2020, 15:38 28.01.2020, 15:52
Tehlikeli büyüklükteki bir astreoid Dünya'ya çarpabilir!

NASA, Dünya'ya yakın noktalarda bulunan gök cisimlerini belirlemede yüzde 90 başarı oranına sahip. Başarı oranı yüksek olsa da yüzde 10 oranında bir hata payı da mevcut. Bu durumda tehlikeli büyüklükteki bir asteroidin Dünya’ya çarpma ihtimalini tartışmak o kadar da saçma olmayabilir.

Webtekno'nun haberine göre, büyük bir asteroidin Dünya’ya çarpma ihtimali, oldukça düşük. NASA, her sene gezegenimizde kısmi zarara yol açabilecek bir gök taşının 300 binde 1 ihtimalle Dünya’ya çarpabileceği olasılığı üzerinde duruyor. Olasılık ne kadar düşük olsa da çarpışma olayı imkânsız değil.

2013'te Rusya’nın Chelyabinsk şehrine düşen 20 metre uzunluğundaki bir gök taşı, civarda bulunan binaların camlarını paramparça etmiş, bini aşkın insanın yaralanmasına sebep olmuştu. Bu olay bilim insanlarınca öngörülememişti. Bu durum da bir gök taşının bilim dünyasına tekrar sürpriz yaparak büyük bir faciaya sebep olabileceğine ilişkin korkuları artırdı.

"Belirlenemeyenden korkulması gerek"

Dave McKee adındaki bir uzman, Bennu ve Apothis olarak bilinen asteroidlerden değil, henüz belirlenememiş bir cisimden korkulması gerektiğini ifade etti. Chelyabinsk’e düşen gök taşının Dünya’ya çarpmadan önce belirlenememiş olmasını anımsatan McKee, Quora sitesi üzerinden yaptığı açıklamasında tespit edilememiş bir cismin Dünya’ya çarpma ihtimalinin tespit edilmiş bir cismin Dünya’ya çarpma ihtimalinden daha yüksek olduğunu belirtti.

"Yıldırımdan ölmek daha olası"

NASA'nın destek verdiği Catalina Sky Survey projesinde çalışan araştırmacı Greg Leonard, “Bir asteroidin Dünya’ya çarpması nedeniyle ölme ihtimalimin, bir yıldırım çarpması nedeniyle ölme ihtimalimden daha düşük olduğunu biliyorum.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak bir şey yapmazsak eninde sonunda kesinlikle bir asteroidin Dünya’ya çarpacağını da biliyorum. Bu yüzden bir şeyler yapma gereği hissediyorum.”

NASA, gök cisimlerinin yarattığı riskleri en aza indirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Kuruluş, 2018 yılında OSIRIS-Rex adındaki uzay aracını kullanarak iniş gerçekleştirdiği Bennu adlı asteroid üzerinde araştırma yapıyor.

Yorumlar (0)