Tehlike kapıda: Son 45 yılın en düşüğü

Antarktika'daki deniz buzu düzeyi son 45 senenin en düşük düzeyine ulaştı. Bu, deniz buzu kütlesinin şubat aylarının ortalama düşük düzeyinden çok daha fazla eridiği peş peşe sekiz sene olarak kayıtlara geçti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.03.2023, 23:43 09.03.2023, 16:59
Tehlike kapıda: Son 45 yılın en düşüğü

AB'nin (Avrupa Birliği) Copernicus uydu takip sistemi, Avrupa'da 1991 ila 2020 yılları arasındaki referans dönem doğrultusunda, 'bu kış mevsiminin kıtada yaşanan kış mevsimlerinden en sıcak ikincisi' olduğunu ortaya koydu. 



"En sıcak ikinci kış"

Copernicus tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, bu kış, Kuzey-Doğu Avrupa ve Doğu Avrupa'nın bazı noktalarında ortalamanın çok üstünde sıcaklıkların görülmesiyle 'kıta için kaydedilen en sıcak ikinci kış mevsimi' oldu.

Geçtiğimiz şubat ayında, kıtanın birçok bölgesinde ortalama hava sıcaklıkları 1991 ila 2020 yılları arasındaki referans dönemden çok daha yüksekti. Ortalamadan çok daha sıcak olan en dikkate değer şartlara İsveç ve Norveç'te, Svalbard bölgesinde ve Rusya Federasyonu'nun kuzeybatısı boyunca Karadeniz'in çevresindeki alanlarda rastlandı.İngiltere'de de '1884 senesinden beri beşinci en sıcak şubat ayı' yaşanmış oldu. Buna karşılık Kafkasya, İber Yarımadası ve Türkiye'nin bazı noktalarında aylık ortalamadan çok daha soğuk dereceler ölçüldü.



Antarktika'da deniz buzu kütlesi azalıyor

Öte yandan, Antarktika'daki deniz buzu düzeyi son 45 senenin en düşük düzeyine ulaştı. Bu, deniz buzu kütlesinin şubat aylarının ortalama düşük düzeyinden çok daha fazla eridiği art arda sekiz sene olarak kayıtlardaki yerini aldı.

Yorumlar (0)