Tavuk gıdaklamalarını İngilizceye çeviren yapay zeka!

Hayvanların aklından geçenleri hep merak etmişizdir. Acaba ne hissediyorlar? Bizden korkuyorlar mı, karınları aç mı? Yeni araştırma bu sorulara bir nebze yanıt oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.04.2019, 17:03 05.05.2019, 08:28
Tavuk gıdaklamalarını İngilizceye çeviren yapay zeka!

Hayvanlar konuşuyor olsaydı sizce neler derdi? Hayaliniz gerçek oldu, “hayvanların neler düşündüğünü artık öğrenebileceksiniz” demek isterdik. Fakat henüz öyle bir durum söz konusu değil. Tavukları saymazsak, tabi!

İşte, tavuk dili!

Kafanızdaki “kim ne yapsın tavuğun aklından geçenleri?” sorusunu duyar gibiyim. Ama öyle demeyin. Hayvanlarla iletişimde olmak güzel şey. Hem ileride bir tavuk çiftliğinizin olmayacağını kim bilebilir?

Birkaç yıl önce Kevin Mitchell adındaki bir çiftçi, tavuklarının hasta olduğunu düşünmesi üzerine kümese girer. Sonra bakar ki, kümesin ışıkları bütün gece açık kaldığından dolayı tavukların hepsi uykusuz kalmış.

Çiftçi eğer tavuklarının cağrılarını dikkate alsaydı, ne demek istediklerini anlayabilseydi o gece birşeylerin ters gittiğini rahatlıkla anlayabilirdi.

Tavuk dilini çözmek için bilim adamları yine kolları sıvadı

Bunun üzerine, Georgia Üniversitesi ve Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim adamı, kümes hayvanlarının esrarengiz dilini çözebilmek için bir grup tavuğa orta düzeyde baskı uyguladılar. Yüksek sıcaklık, yüksek amonyak seviyesi ve viral enfeksiyon gibi rahatsız edici uygulamalara maruz kalan tavuklar, araştırmacıların koyduğu USB mikrofon aracılığıyla sesleri kayıt altına alındı.

Araştırmacılar, ardından elde ettikleri verileri yapay öğrenme sistemine aktardılar. Böylece sistemin, tavuk gıdaklamalarını kod dilinde süzgeçten geçirerek bu seslerin ne anlama gelebileceğini saptaması hedeflendi.

Tavuklar etraflarında ne tür bir yırtıcı hayvan olduğunu anlayabiliyor

Tavukların neden gıdakladığı, ne hissettikleri konusunda birçok bilgi verebilir. Tavuklar, ayrıca farklı tonda gıdaklama türlerine sahip olmasından dolayı çevrelerinde ne tür bir yırtıcı hayvan olduğunu da söyleyebilir. Tavuklar köpek, kurt, aslan gibi karada bulunan yırtıcılar için farklı bir gıdaklama tonuna ve titreşimine sahipken, kartal veya şahin gibi havada süzülen yırtıcı hayvanlar için farklı tepkimelere sahiptir.

Tavuklar tam olarak nasıl konuşur, ne söyler?

Tavuklar gıdaklarken aslında ne söylemek ister? İşte tavuğun söylemeye çalıştığı ifadeler:

  • Tavuklar ard arda seri bir şekilde gıdaklarsa, (biz insanlar yanında olduğumuzda da aynı sesi çıkarırlar, ne yazık ki) “yürüyen vahşi bir hayvan var!” demek istiyordur.
  • Kısa, yüksek perdeden tiz bir ses gelirse, (tıpkı üzerinize doğru gelen koca bir kartal karşısında çıkaracağınız ses gibi) “kanatlı uçan bir vahşi hayvan var!” kelimelerini duyar gibi olursunuz.
  • Tavuk eğer karga misali kısa fakat ard arda seri bir şekilde gıdaklarsa büyük ihtimal “yumurtladım!” demek istiyordur.
  • Eğer coşkulu bir tonda, sıralı gıdaklamalara şahit olursanız, eğer yanlış duymadıysanız tavuğunuz “hayat ne güzel!” demeye çalışıyordur.

Yorumlar (0)