Taş Devri'nden kalma ibadet eşyaları bulundu

Rusya’nın Novosibirsk Bölgesi’nde Neolitik Çağ’da (Cilalı Taş Devri) ibadet eşyası olarak kullanıldığı düşünülen, kemikten yapılma kuş figürü ve boynuzdan yapılma geyik kafası bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.11.2019, 09:57
Taş Devri'nden kalma ibadet eşyaları bulundu

Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden Vyaçeslav Molodin, eşsiz eşyaların geçtiğimiz yaz döneminde, Ust-Tartas-1 anıtındaki Erken Neolitik Çağ’dan kalan ibadet kompleksinde yapılan çalışmalar esnasında bulunduğunu söyledi.

Yaşam aynı bölgede devam etmiş

M.Ö. VII-VI binyılda, eski insanların o bölgeden neredeyse hiç ayrılmadığını belirten Molodin, “Arkeolojik araştırmaların yapıldığı 3 yıl boyunca burada, farklı dönemlere ait evler ve mezarlıklar bulduk. Bu bölgenin gelişiminin en erken dönemi, eski insanların ruhani faaliyetiyle ilgili.” şeklinde konuştu.

Enstitü çalışanlarının, içinde köpek kafatası, hayvan ve kuş kemikleri, seramik parçaları ve taş aletlerin yer aldığı küçük çukurlarla çevrilmiş dar hendek bulduğunu söyleyen Molodin, araştırmacıların dikkatini özellikle, hendeğin üst kısmında bulunan bir sunağın çektiğini ifade etti.

"Eşi benzeri olmayan eserler"

Molodin, “Üstte, geyik gibi büyük hayvanın kürek kemiğinden yapılma 40 santim boyunda kuş figürü yer alıyordu. Bu figür eşsiz. Eşi benzeri yok. Bütün bunların bir taş kesici ile yapıldığını hayal etmek mümkün değil. Kuşun altında, boynuzdan yapılma ve dayağı olan geyik kafası heykeli bulunuyordu.” diyerek bulunan eserleri anlattı.

Bu eserlerin altında birkaç kuğunun uzuv kemikleri ile çeşitli amaçlar için yapılan kemik ve boynuz aletlerinin, ayrıca kolye kalıntıları olduğu tahmin edilen eklem kemiklerinin yer aldığını söyleyen Molodin, tüm bu eşyaların organik bir kaba yerleştirildiğini sözlerine ekledi.

Enstitü çalışanları, bulunan eşyaları dikkatlice inceliyor ve kompleksin fikrini ve amacını kavramaya çalışıyor.

Yorumlar (0)