Tarihte ilk: İnsan genomu sıralandı!

ABD'den gelen bilgilere göre 2003 yılında insan genomunun sıralanmasına dair başlatılan araştırmada büyük başarı elde edildi. İnsan genomu diziliminin tamamlandığı açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.04.2022, 01:42 03.04.2022, 10:02 Hakan Öksüz
Tarihte ilk: İnsan genomu sıralandı!

ABD'de 2003 yılında başlatılan İnsan Genom Projesi, 19 yıl boyunca çok sayıda bilim insanının emekleriyle yürütüldü. Araştırmanın amacı, insan genomunun sıralanması ve böylece insan DNA'sındaki değişikliklerin hastalıklarda rol oynayıp oynamadığının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktı.

Mutasyonların etkileri hakkında önemli bilgiler sunacak!

Gelen son açıklamaya göre insan genomunun sıralanması çalışmasının başarıya ulaştığı kaydedildi. Science dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre insanlardaki genetik farklılıkların daha iyi anlaşılacağı belirtildi. Öte yandan araştırmanın sonuçlarının,  hastalıklara yol açan mutasyonlar hakkında daha geniş bilgiler sunacağı ifade edildi.

Yaklaşık 100 bilim insanı katıldı!

İnsan genomunun ilk defa tam olarak sıralandığı belirtildi. Araştırmada insan genomunun kalan yüzde 8'inin son 19 yıl boyunca sıralanmaya çalışıldığı kaydedildi. Yaklaşık 100 bilim insanından oluşan bir ekibin yürüttüğü araştırma, insan DNA'sındaki değişikliklerin hastalıklarda rol oynayıp oynamadığının daha iyi anlaşılmasını sağlayacak.

Evan Eichler: Genlerin adaptasyon yetenekleri çok yüksek!

Artık insan genomunun dizilimi hakkında eksiksiz bilgiye sahip olduklarını aktaran Howard Hughes Tıp Enstitüsü araştırmacısı Evan Eichler, genlerin adaptasyon yeteneklerinin inanılmaz derecede yüksek olduğunu belirtti. Eichler, "Bu genlerin yapısı, çeşitli enfeksiyonlara ve vrüslere karşı nasıl hayatta kaldığımızı ortaya koyuyor." dedi.

Yorumlar (0)