Tarihin ilk röntgen filminde dikkat çeken detay

1 asırdan daha uzun bir zaman önce çekilen tarihin ilk röntgen filmi, günümüzde birçok hastalığın teşhisi için önemli bir konumda. Bu ilk röntgende ise Wilhelm Röntgen röntgen demesini eşinin eli üzerinde denedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.11.2019, 13:12
Tarihin ilk röntgen filminde dikkat çeken detay

Günümüzden tam 124 yıl önce tarihin ilk röntgen filmi çekildi. Bu tıp tarihi açısından büyük bir önem taşıyordu çünkü insanların içini açmadan dışarıdan ne olduğunun gözlemlenebilmesi açısından çok önemliydi röntgen.

Günümüzde röntgen filmleri çok yaygın oldu ve hastalık teşhislerinde neredeyse elzem bir konuma geldi. Tarihteki bu ilk röntgen filmini 1895 yılında çekmeyi başaran kişi Alman Fizik Profesörü Wilhelm Röntgen. Adını elektromanyetik radyasyon yardımıyla görüntü yakalamayı ilk kez keşfeden kişi Wilhelm Röntgen’den alan bu icatla birlikte “indüksiyon bobinden kısmen boşaltılmış bir cam tüpten geçen elektrik ışınlarının yolu araştırılarak” insan vücudu da dahil olmak üzere bütün nesnelerin ışınlardan etkilenebileceği ortaya koyuldu.

Röntgen’in çektiği ilk röntgen eşinin eliydi. Zira bu ilk röntgen filmine baktığımızda eşinin alyans yüzüğü de dikkatlerden kaçmıyor.

Röntgenin keşfetilmesinin ardından bir yıl geçtikten sonra yani 1896 yılında, Glasgow Royal Infirmary’de bir röntgen bölümü hazırlandı. Burada bir kurbağanın bacaklarının hareket halindeki görüntüsü ve ilk böbrek taşı röntgeninin görüntüsünün elde edilmesi başarıldı. Bununla birlikte yıl içerisinde Dr. John Hall-Edwars da röntgenle birlikte tanı gerçekleştiren ilk doktor olarak kayıtlara eklendi.

Yapılan çalışmaların sonucunda x-ışınlarına dahili olarak maruz kalan kişiler için bunun zararlı olduğu paylaşıldı fakat zaten röntgen filmleri gerekli olduğu durumlarda sağlık açısından gerçekleştirilen bir işlem. Neticede röntgen filmlerinin tedavi ve hastalıkların bulgusunda oynadığı önemli rol gözden kaçmıyor.

Yorumlar (0)