T-Rex ile ilgili yeni keşif!

Missouri Üniversitesinden bazı bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırma, günümüzdeki timsahların, korkunç dinozor T-Rex ile olan benzerliklerini ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.09.2019, 20:05 06.09.2019, 20:22
T-Rex ile ilgili yeni keşif!

Dinozorlar dünyasına alaka duyan herkes korkunç ‘Tyrannosaurus rex’i duymuştur. Namı diğer T-Rex! 

4 ila 6 metre arasında değişen boyları, 5 ila 15 ton arasında değişen ağırlıkları ve saatte 40 km'ye çıkan hızlarıyla etçil canavarlar! 65 milyon yıl önce yaşayan bu canlılar ile ilgili yeni bir araştırma yapıldı.

Anatomical Record adlı dergide yayımlanan bir makale, Missouri’daki bazı timsahların kafalarında bulunan ve beden sıcaklıklarını ölçmeye yarayan “kan damarıyla dolu deliklerin” T-Rex’de de yer aldığını ortaya koydu. Araştırmayı, Missouri Üniversitesinden bazı bilim insanları yürüttü.

Ekipte yer alan Kent Vliet, timsahların vücut sıcaklıklarının çevresel şartlara bağlı olduğunu dile getirdi.

Vliet, havanın soğumasıyla birlikte timsahların, vücut ısılarını yükselttiği, sıcaklığın yükselmesiyle birlikte ise vücut ısılarını soğutmaya çalıştıklarını söyledi. Bu sıcaklık değişimi ise, ısı değerlerini noktalar kullanarak gösteren termal görüntüleme aletleriyle kaydedildi. Isı arttıkça noktalar belirginleşirken, ısı düştükçe noktaların kaybolduğu gözlendi. 

Vucüt sıcaklıklarını bu deliklerle ayarlıyorlardı

Araştırmayı yürüten bilim insanları, T-Rex’lerin kafatası fosillerini inceledi. Ortaya çıkan sonuç, T-Rex’lerin kafasında da buna benzer 2 büyük deliğin yer aldığını gösterdi. T-Rex’lerin, bu deliklerle vücut sıcaklıklarını ayarladıkları belirlendi.

Hipotezler tersine döndü

Önceleri yapılan araştırmalar, T-Rex'lerin kafatasının kaslı olduğunu ileri sürüyordu.

Ohio üniversitesi profesörü Larry Witmer’a göre ise bu araştırma, T-Rex'lerin kafataslarının da timsahlarla benzerlik taşıdığını ortaya koydu. Profesör Witmer, bu keşfin, T-Rex'lerle ilgili ortaya atılan hipotezleri tersine döndürdüğünü söyledi.

Yorumlar (0)