Sürü İHA'lar yolunu kendileri bulacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yapay zeka destekli İHA kabiliyetinden sonra İHA'ların GPS bulunmayan ortamda da görev yapacağı KERKES Projesi'ni başlattıklarını duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.11.2019, 13:13
Sürü İHA'lar yolunu kendileri bulacak

Türk savunma sanayisi himayesinde geliştirilen sürü insansız hava araçları (İHA) küresel konumlama sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan görev yapabilecek.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya üzerinden KERKES - Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi'ne yönelik paylaşım yaptı.

Geleceğin harekat ortamına hazırlandıklarını ifade eden Demir, dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknoloji ile haberleşmenin mümkün olmadığı durumda sensörlerden alınan veri ile görüntülerin işlenerek konum tahmini yapılacağını, yapay zeka ve derin öğrenme teknikleri ile tespit edilen hedeflerin vurulacağını ifade etti.

Bu sistem sayesinde, yüklenen harita ile göreve başlayan İHA, araziden topladığı veriler ile haritayı karşılaştırarak GPS'ye ihtiyaç duymadan görevini başarıyla yapıyor.

Sürü İHA'da gelişim

Sürü İHA konsepti, mevcut olarak 20'den fazla İHA ile devam ediyor. Sürüde bulunan İHA'ların her biri çeşitli görevleri yapabiliyor.

KERKES Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının geçen yıl yaptığı çağrıda bulunduğu Robotik Teknolojilerinin Geliştirilmesi Geniş Alan Çağrıları (SAGA) sonucunda kurgulandı.

Yorumlar (0)