Sürü İDA Projesi'nde yeni aşama

İsmail Demir, Sürü İDA (İnsansız Deniz Araçları) Projesi'ne hızlı bir şekilde devam ettiklerini kaydederek, "İki ayrı boy ve kabiliyette İDA ile saha denemesini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.06.2022, 18:20
Sürü İDA Projesi'nde yeni aşama

SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı) tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, SSB, az sayıda ülkenin üzerinde çalıştığı Sürü İDA Projesi'nde yeni bir adıma geçti.

SSB'nin başlattığı ve ASELSAN ile alt yüklenicisi KOBİ'ler tarafından yürütülen İDA Projesi'nde de faaliyetler devam ediyor. ALBATROS-S Sürü İDA'nın ardından 'ailenin daha büyük ve yeni ferdi' MİR İDA Sefine Tersanesi-ASELSAN iş birliğinde geliştirildi. İki İDA ilk defa birlikte görev icra etti.

MİR İDA ve ALBATROS-S İDA'lardan ortak çalışma

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, projeyle birlikte insansız deniz araçlarının sürü olarak farklı görevler ve formasyonlarla kullanılmasını amaçladıklarını belirterek, bu çerçevede Sürü İDA'lara yeni kabiliyetler kazandırmayı sürdürdüklerini bildirdi.

Bahse konu deniz araçlarını birkaç farklı koldan geliştirmeyi sürdürdüklerini kaydeden Demir, şu ifadelere yer verdi:

"Tıpkı İHA'larda (insansız hava aracı) yaptığımız gibi İDA'ların da sürü olarak hareket ettiği projemizi de bütün hızımızla sürdürüyoruz. Daha evvelinde Sürü İDA Projesi'nde ALBATROS-S İDA'larla dörtlü sürü denemesi gerçekleştirmiştik. Bu sürünün daha kompleks yetenekleri içermesi ve daha da gelişmesi için var kuvvetlimizle çalışıyoruz. Sürümüze daha büyük ve yeni kuvvet olarak MİR İDA'yı dahil ettik. MİR İDA, önemli miktarda faydalı yük taşımak ve Türkiye için önemli bir yeteneği sahada göstermek adına yürüttüğümüz bir diğer proje içerisinde geliştiriliyor. Sürü projesinde, sürü mimarisine yeni yetenek olarak birbirinden ayrı İDA'ların sürüye katılabilmesini de dahil ettik. İki ayrı boy ve yetenekte İDA ile sahada denemesini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. İDA sürümüzü MİR İDA ve ALBATROS-S'lerden oluşturduk. Geliştirilen son teknoloji altyapı sayesinde herhangi bir İDA'nın sürü üyesi olarak dahil edilmesine veyahut sürüden ayrılmasına olanak sağlanıyor. 

"Mavi Vatan'ın korunmasında önemli bir rol oynayacak"

Çalışmalar çerçevesinde çevresel farkındalık, algılama ve seyir teknolojileri üzerinde detaylı çalışmalar yapılıyor. Ayrı sensörlerden edinilen verilerle otomatik nesne/engel algılanması ve dinamik bir şekilde manevra gerçekleştirilebiliyor. Geliştirilmiş algoritmalarla birlikte hayata geçirilen teknoloji vesilesiyle İDA'lararası misyon paylaşımı yapılıyor. Sürü yeteneğine sahip İDA'larımız, milli ve yerli özgün haberleşme sistemi, yedekli ve çoklu haberleşme sistemi ve kontrol sistem mimarisi, GNSS karıştırması çatısı altında faaliyetlerini sürdürebilme gibi yeteneklere sahip. Dünyada çok az ülkenin üzerinde faaliyet yürüttüğü böylesine bir projede emeği geçenleri kutluyorum. İnancım tam ki İDA'lar, sürü olarak Mavi Vatan'ın korunmasında çok önemli operasyonel yetenekler sunacak. Projede ayrı formasyon ve görevlerin denenmekte olduğu ikinci basamak çalışmalarını sürdüreceğiz."
 

Yorumlar (0)