'Süper besin' Türkiye'de üretiliyor

SAÜ (Sakarya Üniversitesi) çatısı altında yetiştirilen, NASA bilim insanlarınca astronotların sağlıklı beslenmesi amacıyla kullanılan ve 'süper besin' olarak isimlendirilen 'spirulina', bir şirket aracılığıyla yurt dışı ve yurt içi pazarına naklediliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.09.2022, 19:20
'Süper besin' Türkiye'de üretiliyor

Laboratuvar koşullarında yaklaşık beş senedir alg kültür yetiştiriciliği üzerinde faaliyet yürüten öğrenciler ve akademisyenler, geçtiğimiz mayıs ayı itibarıyla 'spirulina' üretmeye başladı.

Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik ve öğrencilerince havuzlarda üretilen spirulina, özel kağıtlarda kurutulduktan sonra toz haline getiriliyor ve bir şirket aracılığıyla yurt dışı ve yurt içi pazarına sunuluyor.

Mevcut koşul ve ortamda aylık toz halinde ortalama 10 kilogram kadar ürün elde edilen spirulinanın üretiminin daha da yaygınlaştırılması amaçlanıyor. 

"Besin olarak kullanılmasını hedefliyoruz"

Prof. Dr. Sevindik, basın mensuplarına, 1950'li yıllarda Afrika'daki Çad Gölü'nde ikamet eden yerlilerin fazla besin tüketmemelerine karşın güçlü ve sağlıklı olmalarının araştırmacıların ilgisini çektiğini kaydederek, araştırmalar neticesinde bunda spirulina yosunu tüketmelerinin etkili olduğunun anlaşıldığını ifade etti. 

Sevindik, şöyle devam etti:

"Bu ürün birincil olarak kozmetik sektöründe ve besin takviyelerinde kullanılıyor. İlerleyen dönemde besin maksatlı olarak kullanılmasını hedefliyoruz. Hamilelerin ve çocukların kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. 

"NASA astronotları tüketiyor"

Bu yosun, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), UNESCO ve FDA (ABD İlaç ve Gıda İdaresi) tarafından 'geleceğin besini' ve 'süper besin' olarak adlandırılıyor. İklim değişikliği sebebiyle tarım arazileri verimsizleşiyor. İnsan nüfusu da sürekli olarak artıyor. Yetiştiriciliği ucuz ve kolay olan besin ihtiyacı doğuyor. Spirulinanın bu gereksinimi karşılayacağı düşünülüyor. Kültüre alınması da çok kolay. Bu yüzden Avrupa Uzay Ajansı ve NASA, ileride seneler sürecek uzay görevlerinde bu ürünün uzay mekiğinde yetiştirilmesini planlıyor. Halihazırda NASA astronotları da bu ürünü tüketiyor. 

"Yaşlanmayı geciktiriyor"

Ürünün kuru ağırlığının yüzde 70'lik kısmı tamamen protein ihtiva ediyor. E, D, C, B ve A vitaminlerini içeriyor. Kalsiyum, demir, fosfor, bakır ve çinko gibi mineraller ile yağ asitlerini de ihtiva ediyor. Antioksidan, antiviral, antikanserojen etkiye sahip. Şeker hastalarında kan şekerini düzenliyor. Kolesterolü dengeliyor. Hücre yenilenmesini teşvik ettiği için yaşlanmayı geciktiriyor."

Yorumlar (0)