Su aygırları hakkında şaşırtan keşif

Araştırmacılar, doğal hayatın en tehlikeli hayvanlarından biri olarak gösterilen su aygırlarının çıkarttıkları hırıltı sesleri sayesinde birbirleriyle iletişim sağladıkları ve yabancıların seslerine karşı da farklı yanıtlar ürettiklerini ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.01.2022, 21:47 26.01.2022, 15:22
Su aygırları hakkında şaşırtan keşif

Mozambik'teki su aygırlarına yönelik çalışan bir grup bilim insanı, seslerini kayda aldıkların canlıların, komşularını, dostlarını ve yabancıları ayırt edebildiğini tespit etti.

Söz konusu ekibinin başındaki Prof. Nicolas Mathevon, araştırmada, su aygırlarının kendileri ile komşu olan veyahut aynı gruptan olan su aygırlarına farklı seslerle yanıt verdiğini ve davranış şekli geliştirdiğini aktardı. 

Su aygırlarının sık sık suyun içerisinde çok hareketsiz bir şekilde görüldüğünü kaydeden Mathevon, bahse konu araştırmanın aslında su aygırlarının su içerisinde olduğu esnada etrafında olup bitenlere ne denli dikkat kesildiğini yansıttığını belirtti.

1 kilometre uzaklıktan duyulabiliyor

Mathevon, "Su kenarından bir su aygırının çağrısını işittikleri zaman derhal buna yanıt veriyorlar. Kayda aldığımız karşı yanıtlar o denli açıktı ki böyle bir şeyi hiç beklemiyorduk." sözlerini sarf etti.

Bu hayvanların diğer tekil su aygırlarını kendi seslerinden tanıma olasılığını gözler önüne seren çalışmanın sayıları gitgide azalan su aygırlarını koruma gayretlerine yardım etmek amacıyla kullanılması planlanıyor.

Yeni bir alana taşınacak olan su aygırlarının sesleri, bu alandaki su aygırlarına hoparlör vasıtasıyla verilebilir ve yerleşik olan grubun yeni gruba daha evvelden alışması sağlanabilir.

Bu hayvanların çıkardıkları hırıltılı ses, 1 kilometre uzaklıktan bile işitilebiliyor.

Yorumlar (0)