Starship roketi patladı, Elon Musk açıklama yaptı!

Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX şirketi, Ay'a ve Mars'a yapılacak insanlı seyahatler için başlattığı Starship projesinin testlerini sürdürüyor. Bu gece saatlerinde Teksas'taki bir tesiste yapılan testler sırasında meydana gelen bir patlama, kameralar tarafından kaydedildi. Musk, patlamaya dair açıklama yaptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.07.2022, 09:55 14.07.2022, 09:19 Hakan Öksüz
Starship roketi patladı, Elon Musk açıklama yaptı!

Milyarder girişimci Elon Musk, son aylarda Twitter'ı satın alıp almayacağına ilişkin haberlerle gündeme geldi. Twitter yönetimine yaklaşık 44 milyar dolarlık bir teklifte bulunan Musk, platformun sahte hesap politikası nedeniyle satın alma işleminden vazgeçtiğini duyurdu. 

Uzay çalışmaları yürüten SpaceX şirketinin de sahibi olan Musk, her ne kadar son zamanlarda gündeme gelmese de Mars'a yapılacak insanlı sefere ilişkin çalışmalarına da devam ediyor. SpaceX'in bu görev için ürettiği Starship adlı uzay aracının testleri de sürüyor. Milyarder girişimci, Starship'in mükemmel hale getirilmeden Mars görevinin başlamasını istemiyor.

Ateşleme sırasında patladı

Bu gece saatlerinde yapılan Starship testlerinde beklenmeyen bir kaza gerçekleşti. ABD'nin Teksas eyaletinde sürdürülen testlerin ilk aşamasında büyük bir kaza meydana geldi. Boca Chica adlı tesiste yaşanan patlama, çalışanları paniğe sürükledi. Super Heavy iticisinin motorları ateşlediği anda büyük bir patlamanın gerçekleştiği belirtildi. Uzaktan çekim yapan kameraların bile patlama anında sarsıldığı görüldü.

Musk'tan açıklama geldi

Testler sırasında meydana gelen kazaya ilişkin Elon Musk'tan açıklama geldi. Patlamanın kesin sebeplerine dair detay vermeyen milyarder girişimci, Twitter mesajında, "Durum çok iyi görünmüyor. Hasar tespiti yapılıyor. Patlamanın yakıt nedeniyle gerçekleşti. Kriyonejik yakıtta böyle bir risk mevcut. Özellikle de Dünya gibi belli oranda oksijenin bulunduğu atmosferlerde bu yakıt nedeniyle zorluklar yaşanabiliyor." ifadelerini kullandı.

Starship projesi ile hem Ay'a hem Mars'a gidilecek

Şirketin "SN15" adlı roketi, herhangi bir hasar almadan iniş yapabilmişti. Elon Musk'ın Starship programı, üretilen uzay araçları sayesinde Mars'a insanlı seyahat gerçekleştirmeyi hedefliyor. NASA ile bu çalışmada iş birliğine giden SpaceX, Starship aracını yörüngeye fırlatacak. İlk etapta yeniden Ay'a insanlı bir görev gerçekleştirileceğini kaydeden Musk, çalışmaların bu yılın sonunda hızlandırılacağını belirtti.

Yorumlar (0)