Starlink, bir ülkede daha kullanılacak! Türkiye'ye ne zaman gelecek?

Elon Musk’ın uzaydan kayıpsız yüksek hızda internet veren projesi Starlink yaklaşık 1.5 yıldır ABD’de, Avrupa’da kullanılıyor ve son olarak yakın zamanda yapılan duyuruyla Güneydoğu Asya’da kullanılmaya başlanacak. Türkiye’den kullanıcılar da Starlink internetin Türkiye’ye ne zaman geleceği konusunu araştırıyorlar. Bu yazımızda Starlink internet projesi ve Türkiye pazarına ilişkin bilinen detayları sizler için derledik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.04.2022, 15:24
Starlink, bir ülkede daha kullanılacak! Türkiye'ye ne zaman gelecek?

Elon Musk’ın uzaydan yüksek hızlı internet hizmeti Starlink proje başlatılmasının ardından çok uzun bir süre geçmemesine rağmen dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Paylaşılan verilere göre Starlink ağının internet hız ortalamasında Amerika Birleşik Devletleri verilerine göre bir önceki çeyreğe göre indirme hızının yükseldiği ve ayrıca İngiltere, Almanya ve Kanada gibi ülkelerde de de yüksek hızda indirme ve yükleme hızlarına sahip olduğu duyurulmuştu.

Speedtest’in yayımlamış olduğu raporda ABD’de 3. çeyrekte 87 Mbps hıza sahip Starlink internet hizmetinin 4. çeyrekte hızının 104 Mbps’e çıktığı ve bunun da yüzde 20’ye denk gelen düzeyde bir artış olduğu kaydedilmişti.

Bununla beraber Avustralya’da 141 Mbps, Almanya’da 115 Mbps, Belçika’da 155 Mbps, Birleşik Krallık’ta 121 Mbps ve Kanada’da 106 Mbps hızlarına erişen Starlink uydudan internet hizmeti ününe ün kattı.

Starlink uydu interneti nasıl kullanılıyor?

Starlink’in terminalleri fişe takıldığında otomatik olarak en yakında yer alan uzaydaki Starlink uydusuyla iletişime geçiyor ve sonrasında en yakın yer istasyonuyla iletişim kuruyor ve böylece de bağlantı gerçekleşmiş oluyor.

Halihazırda Dünya yörüngesinde 2 binin üzerinde Starlink uydusu yer alıyor. Yer istasyonları ise Dünya’da birçok yerde kurulu vaziyette.

Kullanıcılar Starlink ekipmanlarını fişe takıyor ve tıpkı mini bir çanak anten gibi görülen bu ekipmanlar internet bağlantısıyla yer istasyonundan uyduya ve sonrasında terminale ulaşıyor ve böylece uzaydan yüksek hızlı internet kullanılabiliyor.

Burada en büyük konu yer istasyonlarının gökyüzünü bir engel olabilmeksizin görebilmesi. İstasyonların konumlandırılmasında en doğru yeri belirlemek amacıyla ise özel bir uygulamadan destek alınıyor.

Starlink Güneydoğu Asya’da

Elon Musk, yakın zamanda Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın ilk günlerinde yardım maksadıyla ciddi sayıda Starlink antenini Ukrayna’ya yolladı. Bu dönemde internet erişimleri Rusya tarafından engellenmiş olan ülke, Starlink hizmetiyle biraz da olsa rahat nefes aldı. Yaşanan bu durum, elektrik dışında bir bağlantı olmaksızın doğrudan uzaydaki uydular üzerinden internet getiren hizmetlerin yaygınlaşacağını da göstermiş oldu.

Starlink’in kullanılabildiği ülkeler arasına her geçen gün yenisi de ekleniyor. Bu kapsamda faaliyete geçilecek bir kıta da Güneydoğu Asya oldu. Güneydoğu Asya’da Starlink’in kullanıma açılacağı ilk ülke Filipinler olacak. Bu hususta gerekli izinlerin alınmasının ardından Starlink Filipinli kullanıcıların beğenisine sunulacak. Peki Türkiye için Starlink projesinde son durum ne?

Kimi bölgelerde gökyüzüne bakınca Starlink uyduları rahatlıkla görülebiliyor.

Türkiye’ye Starlink gelecek mi?

2020 yılının Ekim ayında ilk kez hizmete alınan Starlink projesi için Türkiye’den kullanıcılar da hızlı ve geniş kapsamlı bir internete kavuşup kavuşamayacağı konusunu merak ediyor.

Starlink’in Türkiye’ye ne zaman geleceğine dair yeni bir açıklama henüz gelmiş değil. Fakat firmanın öncesinde gerçekleştirdiği 2023 senesi içinde kullanıma açılacağı konusuna dair açıklamaları da halen geçerli.

Öte yandan bir diğer önemli konu ise Starlink’in fiyatının ne olacağı. Zira dolar üzerinden bir fiyatlandırma olursa TL’nin döviz karşısındaki durumundan dolayı bir hayli maliyetli olabilir.

Elon Musk fiyat tartışmaları sürerken geçtiğimiz hafta müşterilerine bir fiyat artışı maili göndermişti ve başlangıç kitinin maliyetinin 499 dolardan 599 dolara çıkacağını söylemişti. Musk, gerekçe olarak ise aşırı enflasyonu göstermişti.

Dolayısıyla abonelik hizmetinin Türkiye’de kullanıcılara özel bir fiyatlandırmayla mı geleceği yoksa globalde belirlenen standartların mı uygulanacağı konusunda şimdiden net bir şey söyleyebilmek çok fazla mümkün görünmüyor.

Yorumlar (0)